Gepimpte peekespuree (wortelpuree)

Paarse wortelen - gepimpte peekespuree

Ik weet het, niet direct culinair hoogstaand, maar een wekelijkse klassieker hier 🙂

Wat deze puree bijzonder maakt, is dat hij gemaakt is met paarse wortelen.
Eigenlijk waren wortelen vroeger paars.
Het zijn de Nederlanders (écht waar), die ze begin 18de eeuw in hun nationale kleur zijn beginnen te kweken.
Paarse wortels zijn eigenlijk gezonder, omdat er een stof in zit (Anthocyanine), die een natuurlijke bescherming levert tegen kanker en hart- en vaatziekten.
Doordat de nieuwe paarse wortels aan de binnenkant oranje blijven, bevatten ze nog steeds veel beta-caroteen.
De smaak is ongeveer hetzelfde als bij de oranje wortelen, ze zijn een klein beetje zoeter.

Je kan ze vinden bij de “betere” groentewinkel, of bij bijvoorbeeld de BIO- Planet.

Paarse wortelen

Nodig?

  • 1 kg. paarse wortelen
  • 0,5 kg. aardappelen
  • 1 ajuin
  • Zout en peper
  • Glas water
  • Ongeveer 0,5 l melk
  • Nootmuskaat
  • 3 klontjes goei boter

Hoe?

  • Schil de wortelen
  • Schil de aardappelen
  • Snijd in grove stukken
  • Spoel even af onder koud water
  • Doe deze samen in een kookpot
  • Kuis de ui, en snij in stukken
  • Doe deze bij in de pan
  • Doe er peper en zout bij
  • Doe er het water en de melk bij (zorg dat ze bijna onder staan)
  • Breng aan de kook
  • Check regelmatig of er nog voldoende vocht in de kookpot is
  • Regelmatig roeren, en eventueel vocht (water) toevoegen
  • Na 20 minuten is normaal bijna al het vocht opgenomen en is alles gaar
  • De wortelen en aardappelen met een pureestamper (grof)”plat” doen
  • Voeg boter en nootmuskaat toe
  • Eventjes omroeren
  • Klaar!

No Comments

  1. Pingback: Comfort examen Food: peekespuree met een worstje – koken op hakken

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*