Rabo de toro, of ossenstaart, écht de moeite waard

Rabo de toro Ossenstaart

Maar écht de moeite waard eh! De smaak, heel intens, het vlees botermals, de saus OMG:), en de prijs, ik viel achterover, een kleine 4 euro voor een kilo.
Neemt wel wat tijd in beslag, maar vooral je oven doet het werk, dus dit kan je combineren met mails checken, telefoneren, etc. 🙂

Het geheel klopt zoals bij de Chefs: het zure, het zoute, het crunchke, het zalfje…
Inspiratie deed ik op bij Foodpairing, waarvoor dank, ook waren ze zo vriendelijk, als échte pro’s, om me tips te geven voor de bijkomende “garnituren”.
De ossenstaart bestelde ik bij de beenhouwer om de hoek.

Voor 3 à 4 personen

Nodig?

Voor de ossentaart:

  • 1 kg. ossenstaart (in stukken)
  • 2,5 flesje Donker Kasteelbier
  • 500 gr. ajuin ( ongeveer 4 ajuinen)
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 takje tijm
  • 2,5 dl. soja saus
  • Ghee
  • Peper

Voor de garnituren:

  • Mengeling paddenstoelen
  • 0,5 aubergine
  • 6 jonge wortelen
  • 120 gr. water (m)
  • 60 gr. rijstazijn(m)
  • 35 gr. suiker(m)
  • 6 gr. zout(m)
  • Aardappelpuree (door passé vitte gedaan), moet smeuïg zijn
  • Klontje “goei” boter

Hoe?

  • Zet de oven op 120°
  • Zet een pot, die ook in de oven kan, op het vuur
  • Doe er een beetje Ghee in
  • Bak de ossenstaart mooi bruin aan langs alle kanten
  • Kruid met peper
  • Haal de ossenstaart uit de stoofpot, doe op een diep bord
  • Doe een beetje boter of Ghee bij in de pan waar de ossenstaart in gebakken werd
  • Doe de ajuin met de laurier en de tijm erin
  • Laat 10 minuten stoven op een matig vuur
  • Doe er de ossenstaart bij, stoof nog even
  • Doe er het bier en de sojasaus bij
  • Laat koken
  • Doe het deksel op de stoofpot en zet 3,5 uur à 4 uur in de oven
  • Het vlees is klaar als het van het bot valt

40 minuten voor de ossenstaart klaar is:

  • Maak de marinade (m) voor de wortels
  • Meng het water, de rijstazijn, suiker en zout, dit moet allemaal opgelost zijn
  • Maak de wortels schoon
  • Snijd met de mandoline (of met de hand) in fijne slierten
  • Blancheer de slierten 2 minuten in kokend water
  • Giet af en doe er onmiddellijk koud water over
  • Doe ze in een doos die je kan afsluiten en giet de marinade erover
  • Zet weg (koud)
  • Neem wat saus uit de stoofpot en doe door een zeef in een sauspannetje, zet op een laag vuur
  • Snijd de aubergine in dunne plakken en doe er onmiddellijk zout op, leg in een vergiet
  • Borstel de paddenstoelen schoon
  • Warm je aardappelpuree (terug) op
  • Zet de frituurpan aan op 180°
  • Spoel de aubergines af, en dep heel goed droog
  • Bak de paddenstoelen op hoog vuur
  • Frituur de aubergines (2 à 3 minuten)
  • Doe een klontje boter bij de saus
  • Doe aardappelpuree op een bord
  • Leg er een stukje ossenstaart naast, doe er saus over
  • Doe er paddenstoelen naast
  • Slierten wortelen erbij
  • Plakje aubergine erop
  • Klaar!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*