Hele grote bloemkolen met witte saus

Bloemkool schnitzel aardappelen

Bloemkolen met witte saus, schnitzel en aardappelen. Aaah, waar is de tijd dat ik bij het mamaatje mijn voeten onder tafel kon schuiven en genieten van haar dagelijkse kost, eigenlijk waren het meesterlijke klassiekers 🙂 Dank aan het mamaatje hiervoor!

Tip: laat de roux (mengsel van boter en bloem), kort en onder voortdurend roeren bakken, en laat ook na het toevoegen van de melk (=bechamelsaus) voldoende koken, zo verdwijnt de bloemsmaak.

4 personen

Nodig?

  • 4 schnitzels
  • 500 gr. aardappelen
  • 1 bloemkool
  • 7 dl (half)volle melk
  • 30 g boter
  • 40 g bloem
  • Peper en zout
  • Nootmuskaat
  • Voldoende boter om de schnitzels te bakken

Hoe?

  • Zet 2 potten met water en zout op het vuur
  • Schil en was de aardappelen
  • Verdeel de bloemkool in roosjes en was ze
  • Als het water kookt doe dan de bloemkool en de aardappelen in de potten
  • Stel de timer in op 20 minuten (aardappelen)
  • De bloemkolen zet je af als ze kort gekookt hebben (in het water laten)
  • Zet een pan op het vuur
  • Doe er klontje boter in
  • Bak de schnitzels
  • Smelt ondertussen 30 g boter in een kookpot
  • Voeg de bloem eraan toe
  • Kruid met peper en zout
  • Bak de roux even, onder voortdurend roeren, maar zorg ervoor dat hij niet bruin wordt
  • Doe de koude melk bij de warme roux
  • Blijf voortdurend roeren met een garde/klopper tot de saus bindt
  • Laat even zachtjes doorkoken, en voeg indien ze te dik is wat melk toe
  • Voeg als laatste nootmuskaat toe
  • Giet de aardappelen af
  • Giet de bloemkolen af
  • Doe de saus over de bloemkolen
  • Geef er de schnitzels bij
  • Klaar!

Comments are closed.