T is nooit te laat voor een hapje van sardines/ansjovis met gekarameliseerde tomaat

hapje tomaat ansjovis/sardines

Heel, heel, heel simpel, maar wat een smaakbommeke 🙂
Het tomatensausje of tomatenmarmelade doet “em” het vind ik.
Ik heb toastbrood gebruikt voor het hapje, maar in Spanje heb ik het ook al gegeten tussen een baguette.

Voor 10 personen

Nodig?

• 20 gepekelde ansjovissen
• 50 sardines in azijn
• 10 baguette of toastbrood
• 250 gr. tomaten (Raf*)
• 10 gr. suiker

Hoe?

Pel de tomaten
• Doe deze in een blender of Thermomix en maak er een “glad” geheel van
• Doe de suiker in een pan
• Zet het vuur op en laat op het vuur staan tot deze een kleur krijgt
• Doe voorzichtig de tomaten erbij en laat inkoken
• De saus moet zo wat dik zijn (dus niet te lopend), “confituur/marmelade achtig”
• Verwarm je baguette of toastbrood
• Beleg met de ansjovis en sardines en doe er de tomatensaus over
• Klaar!

*De RAF tomaat komt uit het zuiden van Spanje. De tomaat kleurt van binnen naar buiten, en moet dus groen met een beetje rood gegeten worden.
Laat de tomaat niet rood worden want dan is ze overrijp en smaakt ze melig.
Door het hoge suikergehalte zijn deze tomaten veel smakelijker dan gewone ronde tomaten.
Lekker in rauwkostschotels, maar ook zeer geschikt voor soepen en sauzen.