In de ban van kip met pinda’s en Sichuan

kip pinda sichuan

Sichuan, persoonlijk vind ik dit moeilijk om uit te spreken, maar dat zal wel aan mij liggen 🙂

En het is ook moeilijk om uit te leggen naar wat de peperbolletjes smaken, en ik kan deze smaak ook niet direct vergelijken met iets anders.
Het is niet heet, maar het heeft een droge citrusachtige smaak die een vreemd, verlammend effect op de tong heeft.
Misschien heb je vroeger (of nu nog steeds) wel eens met je tong aan een batterij gelikt, wel dat is ongeveer het effect dat het geeft. Misschien daarom dat ik Sichuan niet goed kan uitspreken?

Maar het is overheerlijk en verrassend bij onderstaand receptje!

Ik heb de Sichuan peperbolletjes gevonden in de Sun Wah in Antwerpen.

sichuan

Voor 4 personen

Nodig?

• 400 gr. kipfilet
• 1 koffielepel Sichuan peperbolletjes
• 1 ajuin
• 3 guindillas
• 3 teentjes knoflook
• 4 cm. gember
• Pakje sojascheuten (250 gr.)
• 5 eetlepels ongezouten pindanoten
• 200 gr. (Udon) noedels
• Flinke hand vol koriander
• Arachide-olie

Saus:

• Snuifje zout
• 6 eetlepels warm water
• 6 eetlepels sushi azijn (kant en klare)
• 1 eetlepel suiker
• 2 eetlepels Maïzena
• 1/2 blokje rundsbouilon, of kipbouillon
• 2 eetlepels donkere sojasaus
• 1 eetlepel lichte sojasaus
• 2 eetlepels Mirin

Hoe?

• Zet water op voor de noedels
• Snijd de guindillas in dunne reepjes, en verwijder de pitjes
• Doe dit samen met de Sichuan peperbolletjes (eerst wassen) in een kommetje
• Snijd de ajuin, de gember en de look in fijne plakjes, doe in een kommetje
• Rooster de pindanoten in een antikleefpan, doe in een kommetje
• Was de koriander en hak grof
• Snijd de kip in blokjes
• Doe de noedels in het kokende water
• Zet de wok op hoog vuur
• Doe er olie in
• Wok de kip kort haal de kip eruit en zet opzij
• Maak de saus: meng in een tas alle ingrediënten voor de saus, roer tot alles is opgelost
• Zet de wok terug op het vuur
• Doe er de pepertjes en de Sichuan peper in
• Schud of roer een beetje, tot het “aroma” vrijkomt
• Voeg vervolgens de ajuin, gember, look toe (en eventueel nog wat olie)
• Voeg vervolgens de sojascheuten toe, wok kort maar krachtig 🙂
• Voeg dan de kip eraan toe
• Giet de saus erover
• Laat nog even pruttelen, totdat kip gaar is (niet te lang want dan worden de sojascheuten plat)
• Giet je noedels af
• Doe de noedels bij in de wokpan en meng
• Doe in een bord, strooi er koriander en pindanoten over
• Klaar!

Comments are closed.