Maak met deze videe, gegarandeerd ne schonen entree

Videe

Op vraag van verschillende Kokenophakken “fans”, het recept voor Videe, of Vol-au-vent.
Ne schonen entree, maar ook als hoofdgerecht, en deze videe kan je ook als het feest is geven, een polyvalent gerecht dus :)

Echt niet moeilijk om te maken. Maar misschien wel iets om in het weekend te maken, want we maken zelf de bouillon, en deze maken we met Mechelse koekoek, een foto hiervan kan je zien de Facebook pagina van Kokenophakken.

Nodig?

Bouillon (b):

• 1 Mechelse koekoek
• 4 wortels
• 4 stengels groene selder
• 4 ajuinen
• 3 à 3,5 liter water
• 1 theelepel bolletjes peper
• 2 kruidnagels
• 4 teentjes look
• 1 theelepel gedroogde tijm (of verse)
• 3 blaadjes laurier
• 1 theelepel gedroogde rozemarijn (of verse)
• Zout en peper

Videevulling

• 250 à 300 gram gehaktballetjes
• 60 gram boter
• 80 gram bloem
• 1,5 liter kippenbouillon (b)
• Flinke scheut room
• Citroensap
• Peper
• Zout
• 250 g Parijse champignons
• Klontje boter om champignons aan te bakken
• Eventueel een paar druppels Worcestersaus
• Frietjes
• Videekorfjes (bij voorkeur vers van bij de bakker)

Hoe?

• Hak de groenten voor de bouillon (b) grof
• Doe alles (b) samen in een grote pot (samen met de Mechelse koekoek)
• Laat 45 minuten licht koken (sudderen)
• Haal de Mechelse koekoek uit de bouillon en laat afkoelen
• Giet de bouillon door een zeef en zet opzij
• Neem wat bouillon en doe in een kookpot
• Kook hierin de balletjes tot ze komen boven drijven
• Giet af en zet opzij
• Kuis de champignons (niet wassen!, met keukenpapier of borsteltje en mesje)
• Snijd ze in plakjes
• Bak ze in een pan op hoog vuur, kruid met peper en zout en zet opzij
• Doe het vel van de Mechelse koekoek, en “pluk” al het vlees eraf (beetje scheuren) zet opzij
• Smelt de boter in een kookpot en doe de bloem erbij
• Blijf roeren en laat dit enkele minuten “bakken”, maar let op de roux mag niet kleuren
• Doe de kippenbouillon erbij, niet alles in één keer, hou nog een beetje opzij
• Blijf roeren totdat de saus gebonden is
• Laat nog enkele minuten licht doorkoken, en doe eventueel nog wat bouillon bij
• Doe de champignons, de Mechelse koekoek en de gehaktballetjes bij de saus
• Doe er een beetje citroensap bij
• Meng voorzichtig
• Doe er de room bij
• En eventueel een paar druppels Worcestersaus
• Zet de oven op 180°
• Zet de frietketel aan
• Kruid de saus met peper en zout
• Warm de saus nog even op, op heel laag vuur
• Bak de frietjes
• Zet de videekorfjes een 5 tal minuutjes in de oven
• Haal de korfjes uit de oven
• Snijd het “hoedje” uit het korfjes
• Zet op een bord en doe er de videevulling over
• Zet het hoedje er terug op
• Doe de frietje erbij
• Klaar!