Kies je favoriete Lay's smaak en kom alles te weten over chipskes

Ook dit jaar werd er door Lay’s een wedstrijd georganiseerd om de favoriete “chipskes smaak” der Belgen te kiezen.

En ik mocht een kijkje nemen in de wondere en sympathieke wereld van de Lay’s chips.

Waarom sympathiek? Wel ze luisteren naar de consument, door de smaak van de Limited Edition, dus de chips die uiteindelijk in de rekken zal liggen, te laten bepalen door jullie.
Waarom wondere wereld? Dat kan je lezen bij de WEETJES, vanaf nu eet je chipskes met veel meer respect :)

De 3 smaken die werden geselecteerd door een professionele jury (met o.a. topchef Kwinten De Paepe), en hun “uitvinders” zijn:

Lay’s New York Hotdog – Pierre Abergel
Lay’s Honey Glazed BBQ Ribs – Tim Van Peteghem
Lay’s Cocktail Andaluz – Sander Poppe

finalisten

Vanaf nu liggen deze smaken in de winkel en kan je stemmen op je favoriete smaak op Maakjesmaak.be – Lays.be of op de Facebookpagina van Lay’s

CHIPSKESWEETJES

Wat zouden de Belgen graag als chipskes smaak hebben?

Trends zijn:

Frietkot en Snacking
De Cocktail Andaluz is hier een voorbeeld van
Belgische klassiekers
Zoals stoofvlees, paling in’t groen
Wereldkeuken
Vb Babi Pangang smaak
Cheese place
Philadelphiakaas of croque-monsieur smaak
Kip kip hoera
Chicken wings smaak ziet de Belg ook wel zitten
Authenticity
Smaken met look, tijm etc.

Worden er alleen in België zotte chipskes smaken bedacht?

Neen zeker niet, de wedstrijd is een wereldwijd succes!
Er zijn reeds 11,6 miljoen smaakinzendigen geweest en meer dan 20 miljoen stemmers.
Welke smaken zijn hot (en zot) in andere landen:
Spanje: Gamba’s al ajillo
Rusland: Red caviar
Thailand: Nori seaweed
Zuid Afrika: Walkie talkie chicken

Waar worden onze chipskes gemaakt?

In Veurne.
2,5 miljoen zakken per dag, gaan daar de deur uit voor de Europese markt.
Goed voor de Belgische aardappel, want de chips wordt hoofdzakelijk gemaakt van Belgische patatjes.

Chipskes maken, komt daar veel bij kijken?

Ja, enorm écht heel veel….
Het begint al bij de keuze van de aardappel, Belgische patatjes, maar in de USA wordt er ook geïnvesteerd in nieuwe “superchipsmakende” aardappel variëteiten!
Ze hebben een fulltime Chef in dienst, die niets anders doet dan de gerechten maken, op welke de chips smaken gebaseerd zijn.
Dit lijkt me een droomjob:))
Ze werken ook samen met dé “Chef der Cheffen”, Ferran Adria van El Buili, om nieuwe technieken, en innovatieve smaken te ontwikkelen.
Er is “Pesico Crisp Academy”, waar hun mensen opgeleid worden, om het ultieme chipske te maken.
Er zijn ook smaakpanels, die getraind zijn om smaken te omschrijven, beschrijven, leuk weetje is dat dit steeds vrouwen zijn, omdat ze blijkbaar een gevoeliger smaakpalet hebben…
Een nieuwe smaak ontwikkelen duurt ongeveer 20 weken!
Eet dus voortaan uw chipske met heel veel respect.

Kunnen we die chipskes, die hierboven staan, altijd kopen?

Neen, uit de 3 smaken, zal er eentje worden gekozen, en daarvan zal er een Limited Edition worden gemaakt, en enkel deze chipskes blijven in de winkel liggen.

Kan ik bepalen welke smaak moet blijven?

Ja, dit kan je door en te stemmen op bovenstaande pagina’s

Van welk patatjes maken ze de chipskes?

Lady rosetta
Lady Claire
Hermes

Hoe doen ze dat nu de chipskes een smaakje geven?

Eerst maken ze het gerecht, soms een aantal keer, tot het lekker is.
Dan gaan ze het analyseren, wat proef je eerst, wat laatst, wat overheerst etc.
Dit wordt in een soort “map” gezet.
Vervolgens krijgen de “kruiden/smaak” experts deze map en gaan ze aan de slag met de kruiden/smaakmakers.

Als ik chips met worstjessmaak wil, zit daar dan een gedroogd tot stof gemaakt worstje in?

Neen, dit heb ik gevraagd, ze gaan het worstje niet drogen, zoals ik wel eens doe met olijven en dan er poeder van maken.
Ze halen er de ingrediënten uit en die verwerken ze erin, met smaakmakers/kruiden, etc.

Vanaf wanneer tot wanneer kan ik de chipskes proeven en kopen

Van 10 september tot en met 1 december 2013 liggen bovenstaande smaken in de winkel.

Valt er iets te winnen met de chipskes?

Voor de stemmers (jullie dus):

Die kunnen een smaakpakket winnen

Voor de finalisten:

Lay’s beloont de winnaar niet alleen met eeuwige roem en zijn smaakidee in de winkel, maar ook met 25.000 euro en 1% van de omzet voor maximaal 1 jaar.
De nummer 2 en 3 in deze battle beloont de chipsfabrikant met respectievelijk 5.000 en 2.000 euro.

Wie zit er achter het chipske?

Pepsico.
Pepsico is een wereldleider in voedsel en dranken, zoals Duyvis, Tropicana, Looza, Doritos, etc en natuurlijk Lay’s, ze zijn actief in meer dan 200 landen en stellen 285.000 mensen te werk.
België is erg belangrijk voor Pepsico, ze stellen hier ongeveer 900 mensen te werk, en hebben vestigingen Zaventem (hoofdkantoor), Zeebrugge (Tropicana) en Veurne (snacks, de chipskes), ze staan in de top 8 Belgische voedingsmiddelenbedrijven

Nog vragen, of wil je mijn favoriete smaak weten? Stel ze gerust op de Facebookpagina van Kokenophakken.

2 gedachten over “Kies je favoriete Lay's smaak en kom alles te weten over chipskes

  1. Pingback: Mini mossel friet met Cocktail Andaluz – koken op hakken

  2. Pingback: Win, Win, Win, heel veel chipskes van Lays! – koken op hakken

Reacties plaatsen niet mogelijk.