Met zelfgemaakte appelspijs altijd prijs

appelmoes

Het is het seizoen om met appels aan de slag te gaan, ik heb Schone van Boskoop genomen, omdat ik deze soort heerlijk vind om er appelspijs (appelmoes), zoals ze in de Kempen zeggen, van te maken.
Ik doe er altijd flink wat kaneel bij, omdat ik dat erg lekker vind, en het ruikt zo heerlijk!

En inderdaad voor de opmerkzame zielen onder jullie, op de achtergrond treft u een penske aan. En wel een echt penske, een penske van Vlees en bloed, van Jef Jannssens , uit Mol.
Hij stond de crew bij de opnames van “Vlees en Bloed” met raad en daad bij. Of er nu wel of niet reebok inzit, is me nog steeds niet duidelijk, maar één ding is zeker, het zijn dé lekkerste pensen op aarde 🙂

Voor 4 personen

Nodig?

• Ongeveer 1 kg. (de schone van) Boskoop appelen (ik had er 5 en dat was 1,3 kg.)
• 7 eetlepels ruwe rietsuiker
• 1 à 2 theelepels kaneel
• 1,5 dl. water
• Klontje boter

• 4 pensen (met of zonder reebok)

Hoe?

• Schil de appels
• Snijd ze rond het klokhuis in schijven en dan in repen en dan in blokjes
• Doe het klontje boter in een kookpot
• Doe de appelblokjes erin
• Doe de rietsuiker erbij
• Laat stoven
• Doe de kaneel erbij (begin met 1 theelepel, bijdoen kan nog altijd)
• Doe het water erbij
• Laat pruttelen tot dit gaar is
• Als je kleine blokjes hebt gebruikt, duurt dit niet lang
• Bak de pensen
• Doe de appelmoes op een bord en leg er een pens bij
• Klaar!

Comments are closed.