Verbaas met overheerlijk witloof met hesp en kaas

Na een bevraging op de Facebookpagina van Kokenophakken, kozen jullie witloof met hesp en kaas als favoriete gerecht, waarvoor dank, want dat eet ik ook echt heel graag!
Ik heb voor jullie alles een beetje afgewogen, zodat jullie de juiste grammen en liters hebben, maar zelf laat de saus een beetje afhangen van de kaas die ik in huis heb, nu was dat Emmental en nog een overschotje Parmezaanse kaas, soms doe ik er wat meer kaas in, gewoon proeven, proeven, proeven, tot ze goed is.

Witloof met hesp en kaas

Nodig? (4 personen)

• 8 stronkjes witloof
• 170 gr  gemalen Emmentalkaas
• Overschotje geraspte Parmezaanse kaas
• 5 volle eetlepels bloem
• Goeie klont boter voor de saus
• Klontje boter om het witloof te stoven (braiseren)
• 0,9 liter melk
• Zakje kaas om te gratineren
• 8 schelletjes beenhesp
• Scheutje groentebouillon
• Peper en zout
• Nootmuskaat

Hoe?

• Verwijder de buitenste blaadjes van het witloof
• Haal onderaan zo een kegeltje uit, en snijd de onderkant bij
• Was het witloof, droog af
• Doe een klontje boter in een kookpot
• Doe het witloof erin, en laat goed kleuren
• Kruid met peper en zout
• Doe er de groentebouillon bij en deksel erop, laat koken tot het helemaal gaar is
• Als je het witloof afgiet houd dan wat van het kookvocht bij
• Maak ondertussen de saus
• Doe een goeie klont boter in een kookpot
• Doe de bloem erbij
• Laat toch wel even meebaken, om de bloemsmaak te verwijderen
• Kruid met peper en zout
• Doe er wat van het kookvocht van het witloof bij en de melk
• Breng op een laag vuur, onder constant roeren, aan de kook
• Doe er de Emmental en Parmezaanse kaas bij
• Laat dit even doorkoken
• Kruid eventueel bij met peper en zout, en nootmuskaat
• Rol de hesp rond het witloof
• Leg het witloof in een ovenschotel
• Doe de saus erover
• Doe hier bovenop de kaas om te gratineren
• Zet een vijftal minuten in de oven onder de grill.
• Klaar!

Comments are closed.