Van snert ga je "hert"….

IMG_4199

Aangezien er toch ook wat Nederlandse koken op hakken fans zijn, heb ik getracht om er iets écht Hollands, te maken en in de titel te te verwerken.
Misschien enige verduidelijking dan weer bij “hert”, dat is een woordspeling op hard :)
Snert is dus voor de Belgen onder ons, erwtensoep.
Een simpele erwtensoep, waar je als je wil nog knolselder,selder, prei een hammetje etc. kan aan toevoegen, dit is zeker een meerwaarde, maar als het snel moet gaan, en met ingrediënten die je in de voorraadkast hebt, is dit een heerlijk doordeweeks alternatief.

Nodig?

• 1 zakje spliterwten (500 gr.)
• 1 ajuin
• 1,5 liter groentebouillon
• 0,5 liter runderbouillon
• 2 laurierblaadjes
• Een bakje spekjes
• 2 sneden oud brood
• Klontje boter
• Peper en zout

Hoe?

• Doe de spliterwten in een kookpot
• Doe er de bouillon bij
• Doe er een beetje zout en laurierblaadjes bij
• Breng aan de kook
• Laat 45 minuten koken (*)
• Haal de laurierblaadjes eruit
• Snijd de ajuin fijn
• Doe de ajuin bij de spliterwten/bouillon
• Laat 20 minuten zacht koken
• Bak ondertussen de spekjes, laat uitlekken op keukenpapier
• Snijd het brood in “blokjes” en bak in boter
• Mix de soep (dit duurt even)
• Indien te dik, voeg water toe
• Doe de spekblokjes erbij
• Doe de korstjes/broodblokjes erbij
• Klaar!

(*) Leg af en toe snel even een keukenpapiertje op het schuim, druk goed aan in de hoeken, en verwijder onmiddellijk, zo kan je makkelijk het schuim verwijderen