Voor deze kalfsfricassee komt iedereen uit zijn bedstee

IMG_4167

Kalfsfricassee, heerlijk eenvoudig, makkelijk en degelijk.
Dit doet me weer terug denken aan toen ik nog klein was, en nog geen hakken droeg, het mamaatje maakte dit wel eens als “zondagsekost” 🙂
Aan u keuze met kroketjes of puree, altijd OK!

Nodig?

• 800 gr. kalfsfricassee
• 300 gr. kalfsgehakt
• 250 gr. Parijse champignons
• 1 teentje look
• 1 sjalot
• 0,5 liter kalfsbouillon
• Beetje bouillon extra voor de gehaktballetjes
• Tijm
• Laurier
• Scheut room (0,5 dl.)
• Boter om te bakken (hoeveboter)
• Peper en zout
• Eventueel 3 eetlepels maïzena
• Enkele zilveruitjes *

Hoe?

• Snijd de look en de sjalot fijn
• Doe een klont boter in een stoofpot
• Bak het vlees goed aan
• Doe het vlees eruit en zet opzij
• Doe in de stoofpot een beetje nieuwe boter
• Doe de look en de sjalot erin, stoof glazig
• Doe het vlees er terug bij
• Doe de bouillon erbij, het vlees moet onderstaan, anders moet er meer bouillon toegevoegd worden
• Tijm en laurier erbij
• Laat met het deksel erop 1,5 u rustig pruttelen op het vuur
• Rol ondertussen de balletjes van het gehakt
• Doe de bouillon voor de balletjes in een kookpot
• Als de bouillon kookt doe je de balletjes erbij
• Als ze boven komen drijven haal je ze eruit
• Maak de champignons proper (niet in water!, met mesje en borsteltje of keukenpapier)
• Snijd ze in 4
• Doe wat boter in een pan
• Bak de champignons op hoog vuur in de pan
• Haal na 1,5 u het deksel van de stoofpot
• Voeg de laatste 10 minuten de champignons en balletjes toe
• Proef en kruid bij met peper en zout
• Doe er de room bij
• Indien de saus te dun is, neem dan wat saus uit de stoofpot en meng deze met 3 eetlepels maïzena
• Doe op een bord en garneer met zilveruitjes
• Klaar!

* Ik heb Amsterdamse uitjes van de Albert Hein genomen

Comments are closed.