Dim summum gehakt savooi rolletjes

Dim Summum Savooi gehakt

Ja, écht eh!, deze dim sum smakende rolletjes zijn écht het summum.
Bovendien is savooikool of ook wel groene kool genoemd, goed voor de lijn, want ze bevat weinig calorieën.
En als je je goed voorbereid, ben je in no time, ’s avonds aan het eten.
Ik had bijvoorbeeld de puree al op voorhand klaargemaakt, en de rolletjes met het gehakt (rauw gehakt).
Dan moet je ’s avonds enkel nog de oven opzetten en de Thermomix (*) of kookpot.
Dus, ten zeerste aanbevolen, deze kolen 🙂

Voor 4 personen

Nodig?

• 1 savooikool of groene kool (is hetzelfde)
• Snuif bicarbonaat
• 2 kleine sjalotjes
• 1 teen knoflook
• Klontje boter
• 500 gr. gehakt (beenhouwer, onbereid)
• Peper en zout
• 1,5 koffielepel Provençaalse kruiden van Santa Maria
• 1 ei
• 3 eetlepels (afgestreken) paneermeel

Saus:
• 0,5 l groentebouillon
• 3 à 4 eetlepels maïzena

Puree:

• Aardappelpuree voor 4 personen
• 8 eetlepels geraspte Manchego kaas
• 2 eetlepels paneermeel

Hoe?

• Zet een grote pot met water op het vuur
• Doe hier de bicarbonaat bij
• Haal de buitenste bladeren van de kool, deze gebruiken we niet
• Haal de bladeren voorzichtig verder van de kool (zo’n 6 tal bladeren)
• Doe deze in het kokende water, ongeveer 2 minuten
• Doe in koud water en dep droog
• Pel en snipper de sjalot en de look
• Doe een klontje boter in de pan
• Stoof de sjalotten en de look een 5 tal minuten op laag vuur
• Laat afkoelen
• Doe het gehakt erbij
• Doe er peper en zout bij
• Doe de Provençaalse kruiden, eitje en paneermeel erbij
• Meng goed onder elkaar
• Neem de koolbladeren en snijd met een mes de nerf eruit (zodat je 2 delen overhoud)
• Vul de bladeren met een beetje gehakt (ik maak zo’n 12 kleine pakketjes)
• Zet de oven al aan op 180°
• Meng de Manchego kaas met het paneermeel
• Doe de koude/lauwe aardappelpuree in een ovenschaal
• Doe hier het Manchego/paneer mengsel op
• Zet de puree in voorverwarmde oven, 15 min op 180°
• Doe een klontje boter in een kookpot
• Bak de rolletjes voorzichtig aan (naad naar beneden)
• Doe hier de groentebouillon bij
• Laat 15 minuten koken, onder deksel
• Zet de oven op grill voor de puree, 4 minuten
• Haal de rolletjes uit de kookpot
• Voeg de maïzena toe aan het kookvocht/bouillon
• Doe de rolletjes op een bord
• Doe er wat saus over
• Doe er een beetje puree bij
• Klaar!

(*)Dit kan ook in de Thermomix:

De Thermomix/Varoma:

• Doe 0,5 l groentebouillon in maatbeker
• Eventueel nog overschot van geblancheerd savooiblad erbij doen, 1 min. op stand 6
• Zet Varoma al op, zodat hij op temperatuur is
• Doe de rolletjes in de Varomaschaal
• Zet 18 minuten op Varoma stand 2
• Doe de maïzena bij de bouillon, mix ongeveer 1,5 min op stand 6, 100°

Comments are closed.