Prei lekkere preisoep

Preisoep

‘T is eigenlijk “kei” lekkere preisoep, maar “prei” lekkere klinkt beter niet?
En ook “prei” gezond en “prei” goed voor de lijn, want prei bevat weinig calorieën en weinig vet.
In prei is allicine aanwezig. Dit is een zwavelverbinding die zorgt voor de smaak en geur. Goed voor het lichaam, want het doodt bacteriën.
Dus met deze soep bent u dus “prei” goed bezig!

Nodig?

• 4 stengels prei
• 2 uien
• 2 aardappelen
• 2 blaadjes laurier
• 3 takjes tijm
• 1,5 liter groentebouillon
• 2 klontjes boter
• Peper en zout

Hoe?

• Was de prei zeer grondig (er kan behoorlijk wat zand in zitten!)
• Snijd de prei in dunne reepjes en dep droog
• Hou wat witte preireepjes (onderste van de prei) opzij
• Pel en hak de ajuin
• Schil de aardappelen
• Snijd in blokjes
• Doe een klont boter in een kookpot
• Stoof de prei een 5 tal minuten aan
• Doe vervolgens de ui, aardappelen, tijm en laurier erbij
• Stoof nog een 5 tal minuten
• Doe de groentebouillon erbij
• Laat 20 minuten zacht koken
• Zet een pan op het vuur
• Doe er een klontje boter in
• Bak/stoof ondertussen de witte preireepjes, tot ze gaar zijn
• Haal na 20 minuten de tijm en laurier uit de soep
• Mix de soep
• Voeg de witte preireepjes toe
• Klaar!