Boeuf Bourguignon à la Julia Child

Manne, manne, manne, woorden schieten te kort voor dit overheerlijke gerechtje.
De geuren, de smaken, de technieken, tranen in mijn ogen…

Boeuf Bourguignon

Ik waande me helemaal Julia Child, ik begon zelfs te praten als Julia, ik was helemaal into “Mastering the art of French cooking”.
Julia zou dit ongetwijfeld klaar hebben gemaakt in haar traditionele oranje Le Creuset, maar ik ben er zeker van, mocht Julia dit anno 2013 kunnen overdoen, ze dit zou bereiden in deze witte ronde Stoofpan “Mate à Croquer” van Le Creuset.

En neen, dit is geen commercieel “klapke”.
Dit is uit het hart! Ik ben fan van degelijkheid, gezelligheid, traditie en vakmanschap en dat is wat de stoofpotten van Le Creuset ook bieden. Dit zijn potten die van moeder op dochter (of zoon) kunnen worden doorgegeven, ze blijven mooi en degelijk.
En deze witte ronde “Mate à Croquer” stoofpot van Le Creuset 28cm. (zie foto) hoef je niet eens in de kast te zetten, hij is zo mooi dat je hem gewoon in de keuken op het “schap” kan zetten.
Niet om te “stoefen”, neen om aan te tonen, hier wordt gezellig en (wel) degelijk gekookt!

En laat u maar eens gaan, neem de 28 cm., daar kan je écht nu eens in doorstoven, hier kan je makkelijk 3kg. vlees en meer in bereiden, ideaal dus om veel volk uit te nodigen. En hij kan zo op tafel, want hij is zoooooo mooi. (zie “truck” in het recept hoe hij er zo proper uit ziet zoals op de foto)
En meer goed nieuws, jullie kunnen deze mooie pot, die je op de foto ziet winnen!!!!!
Wat moet je hiervoor doen, wel stemmen op de foto van Kokenophakken op de Facebook pagina van Le Creuset.
Dus like like like, en heel veel succes, jullie verdienen écht deze fantastische stoofpot :)

En laatste tip, koop 2 flessen van onderstaande wijn in het recept…
“I enjoy cooking with wine, sometimes I even put it in the food I’m cooking” (Julia Child)

Voor 6 personen

Nodig?

• 170 gr. gezouten spek
• 1,5 kg. rundsstoofvlees
• 1 wortel
• 1 ui
• 2 eetlepels bloem
• 0,5l. jonge rode wijn (Bourgogne, Merlot)
• 0,5l. runderbouillon
• 1 el tomatenpuree
• 2 teentjes look – geperst
• Halve theelepel tijm
• 2 laurierblaadjes
• 6 el zilveruitjes *
• 250 gr. Parijse champignons
• Olijfolie
• Boter

Hoe?

• Snijd het spek in blokjes
• Snijd het rundvlees in blokjes
• Dep het rundvlees goed droog met keukenpapier
• Snijd de wortels in (niet te dunne) schijven
• Snijd de ui in de helft, en dan in halve ringen
• Neem de stoofpot
• Doe een beetje olijfolie in de pot
• Laat goed warm worden
• Bak het spek licht bruin
• Haal het uit de stoofpot (met een schep/schuimspaan), laat het vet erin
• Zorg dat dit goed goed heet is, en het rundvlees heel heel droog is
• Bak in het spekvet het rundvlees (het moet een mooi korstje krijgen)
• Haal het rundvlees uit de stoofpot (met een schep/schuimspaan)
• Voeg eventueel terug wat olijfolie toe
• Bak in het spekvet de ui en de wortel samen met de tijm en de laurier
• Doe de ui en wortel uit de stoofpot (met een schep/schuimspaan)
• Verwijder het overtollige vet uit de stoofpan (kap dit eruit, niet afspoelen!!!!)
• Doe terug een beetje olijfolie in de stoofpot
• Doe het rundsvlees en spek erbij met de bloem, peper en zout
• Laat goed bakken en roer
• Doe de wortel, ui, tijm, en laurier erbij
• Blussen met de wijn en runderbouillon, laat koken
• Voeg de tomaten tomatenpuree en de look toe
• Doe nu het deksel op de stoofpot
• Laat deze op een heel laag vuur ongeveer 2 uur pruttelen (of in de oven kan ook)
• Na 1,5 uur
• Kuis de champignons (niet wassen)
• Snijd de champignons in 4
• Neem een antikleefpan
• Doe hier boter en olijfolie in en laat heel heet worden
• Bak de champignons kort aan, ze moet een mooie bruine kleur krijgen
• Bereid de zilveruitjes zie *
• Na 2 uur, “kap” je het vlees in een zeef en vang je het vocht (de saus) op in een sauspan
• Truck: Was nu je je witte Le creuset af, met een zacht afwasborsteltje en een beetje afwasmiddel
• Laten de saus (30 minuten) inkoken in sauspan
• Doe het vlees terug in de stoofpot, samen met de zilveruitjes en champignons
• Doe de saus erbij en warm nog even op
• Klaar!

Lekker met aardappeltjes met een beetje peterselie over…

* als je verse kiest, blancheer ze dan even in kokend water, pel ze en stoof ze dan in boter (eventueel met een beetje suiker) en gaar ze dan in bouillon.
mocht je “ingelegde” zilveruitjes nemen, spoel deze dan af, dep droog en stoof deze dan op hoog vuur even aan in boter.