Say cheese, voor de lekkerste kaasfondue van hééééééél de wereld :)

kaasfondue
Gryère en Vacherin Fribourgeois

Kei gemakkelijk om te maken, super lekker en mega gezellig om met uw genodigden een kaasfondueke te doen.
En als we dan toch ons laten gaan, dan doen we dat ineens goed, met de oorspronkelijke kazen uit het land van de kaasfondue: Zwitserland dus!
Deze zijn verkrijgbaar bij de betere kaaszaak (in Mol bij Kazen Verstrael, Lakenmakersstraat).
Of samen met heel veel andere specialiteiten bij Rob The Gourmets’ Market in Brussel.
Hier zou ik zo terug een uitstap naar maken:) Echt de moeite om eens te doen!

“Den truc” van de dame met de hakken (mezelf) dus, is om er 100 gr. Vacherin Mont-d’Or bij te voegen (me in het oor gefluisterd door een kenner), dit maakt het lekker smeuïg en zeer lekker van smaak.
Onderstaand recept is eigenlijk voor 4 personen, maar wij hebben er met 5 volwassenen van gegeten, en het was zeker voldoende…

Nodig:

• 350 gr. Vacherin Fribourgeois AOP
• 350 gr. Gruyère AOP (ik had een mengeling van verschillende rijpingen, zie foto)
• 100 gr. Vacherin Mont-d’Or
• 1 teentje look
• 3 deciliter witte wijn
• 4 eetlepels Kirsch (niet twijfelen hoort erbij)
• 3 eetlepels maïzena
• Peper

Voor erbij:
• 1 wit brood (van 2 dagen oud)
• Potje kleine augurken (uitgelekt)
• Potje zure ajuintjes (uitgelekt)

Hoe?

• Snijd het brood in dikke plakken
• Als het vers is, rooster het dan even
• Snijd het daarna in vierkanten
• Rasp de kaas (of vraag dit in de kaaswinkel)
• Pel het teentje look en plet het wat
• Wrijf met het teentje look door de kookpot waarin je de fondue gaat klaarmaken
• Doe de maïzena bij de witte wijn, los op, al kloppend
• Zet de pot op een laag vuur doe de wijn erin
• Doe de geraspte kaas erin
• Roer met een garde tot dit een geheel vormt (gesmolten is)
• Doe de Vacherin Mont-d’Or erbij
• Roer met de garde
• Doe de kirsch erbij
• Kruid bij met peper
• Doe over in een pot die op een theelichtje kan
• Serveer er het brood, uitjes en augurken bij
• En dippen maar!
• Klaar!

Comments are closed.