Blijf eeuwig "vers" met Elixir D'anvers

elixir

Een Elixireke menneke?, ongetwijfeld een vraag die de bomma of den bompa wel eens stelde.
Meer nog, ze waren ervan overtuigd dat de Elixir D’anvers, hen quasi eeuwig leven schonk. Nu ik moet zeggen dat dit bij mijn moemoe toch wel aardig gelukt is, ze is 103 geworden 🙂

Deze likeur bestaat al sinds 1863, hij wordt bereid op basis van 32 planten en kruiden uit alle hoeken van de wereld, waardoor hij een unieke smaak heeft.
En ik had de eer, en het genoegen, om deze likeurstokerij, waar het lijkt of de tijd is blijven stil staan, in hartje Antwerpen te bezoeken.

oudefoto
vaten
vatenboven
installatie
glasraam
kraan
groot raam en vaten

Weetjes over het Elixireke:

Het is een echt paardenmiddel:
Het werd vroeger massaal aangekocht door de boeren als “het” middel tegen kolieken bij paarden.

Hoe bekomt men Elixir D’anvers?

Maceratie: De ingrediënten worden in een koperen distilleertoestel (alambic) geplaatst en vervolgens wordt er zuivere alcohol aan toegevoegd.
Distillatie: Dit langzame proces wordt bekomen door middel van stoom die de distilleerkolf verwarmt. Het resultaat dat men bekomt heet “alcoolaat” en is een mengsel van zuivere alcohol met alle eigenschappen van de ingrediënten.
Bereiding in de autoclaaf: Het alcoolaat wordt vermengt met zuivere alcohol, zacht water en suiker.
Rijping in oude eiken vaten: Deze laatste fase zorgt voor de afgeronde smaak van de Elixir d’Anvers.

De vorm van de fles?

Dit doet denken aan een apothekersfles van vroeger.
want de bedenker van het recept, François-Xavier de Beukelaer (19 maart 1863, 2 uur in de ochtend), volgde enkele jaren dokters- en apothekersstudies.
Elixir d’Anvers staat dan ook vanaf dan bekend om zijn opmerkelijke digestieve en weldoende eigenschappen

Louis Pasteur?

Elixir D’anvers ontvangt verschillende gouden medailles en erediploma’s door de jaren heen. Maar een van de meest opmerkelijkste diploma’s komt van Boulogne-sur-Mer, Frankrijk (1887) en draagt de handtekening van Louis Pasteur.

Website Elixir D’anvers

Comments are closed.