Mega appreciatie voor de Zwitserse kazen degustatie, in grandeur bij Julien Hazard – affineur

kaasschotel 1
Amai, “dier (duur) woorden” in den titel zouden ze in de Kempen zeggen 🙂
Vorige week was ik uitgenodigd bij affineur Julien Hazard voor een degustatie van Zwitserse kazen.
Affineur?
Wel, een affineur is fantastisch (en zeldzaam) beroep, hij zorgt ervoor dat de kazen perfect bij hem de zaak verlaten.
Dit doet hij door ze in koelcellen in de juiste omstandigheden te bewaren, te laten rusten en ze te laten rijpen.
Soms is hij ook een beetje kaasdokter, want sommige kazen zien er bij levering niet perfect uit (wat een leek trouwens niet direct merkt), maar Mijnheer Hazard, maakt dan de kaas weer “heel” en herstelt hem als het ware in al zijn glorie.
Dit doet hij voor prestigeuze restaurants, maar je kan ook diezelfde lekker kazen in zijn winkel in Brussel kopen.
En wij hadden de eer en het genoegen om deze gerijpte, goed bewaarde en mega smakende Zwitserse kazen bij hem te mogen proeven.
We proefden de Tête de Moine, al jaren een toppertje ten huize Koken op hakken, me zo’n “Girolle” kan je er mooie krullen mee draaien, en heb je in no time een lekker en origineel hapje, als er bezoek komt. Maar ook de pittige Appenzeller en de enige echte Gryère stonden op het menu. Zooooo lekker dat ik heel de tijd moest glimlachen, zonder dat er CHEESE werd gezegd 🙂 #happyfoodie
Kijk en geniet mee.

bel zwitserland
Zwitserse kaasschotel 2

toog Hazard winkel

Een stukje van de toog van Julien Hazard

Julien Hazard

Dé affineur, Julien Hazard, aan het woord over zijn kazen

rijpkamer

Een kijkje in één van de vele rijpkamers, waar de kaasjes rusten

Comments are closed.