In de gloria: de lamsnavarin à la Claudia

Navarin

Dit gerecht stond écht al heel lang op mijn lijstje om te maken.
Een navarin, is een ragout van lamsvlees (of schapenvlees).
Ik wist dat het goed moest zijn, want wat ons Claudiatje doet, doet ze goed!
Het recept komt uit haar eerste boek, na dat ze de eerste “Beste hobbykok van Vlaanderen” werd: “Claudia kookt voor vrienden”.
En wat ben ik blij met dit recept, écht een toppertje, makkelijk om te maken, en super lekker, maar ik ben ook blij dat we nog steeds vrienden zijn, want Claudia Allemeersch is ook een toppertje!

Voor 6 personen

Nodig?

• 2 lamsbouten
• 3 eetlepels tomatenpuree
• 4 teentjes knoflook
• 1 eetlepel mosterd
• 4 wortelen
• 5 sjalotten
• 1 bakje shii-takes (of champignons)
• 1 eetlepel bloem
• Een flinke scheut witte wijn
• 200 ml. kalfsfond
• Tijm
• Laurier
• Boter
• Olijfolie
• Peper
• Zout

Hoe?

• Zet de oven op 150°
• Snijd het vlees van de lamsbout in gelijke stukken
• Zet een gietijzerenpot (Le Creuset) op een hoog vuur
• Laat goed warm worden
• Kruid ondertussen het lamsvlees stevig met peper en zout
• Doe wat boter en olijfolie in de gietijzeren pan
• Korst het lamsvlees goed aan, doe dit in een aantal keer
• Houd het vlees apart
• Maak ondertussen de wortelen en sjalotten schoon
• Snijd de wortelen in schijfjes en de sjalotten en look niet te fijn
• Doe de wortelen, sjalotten en look in de gietijzeren pan waar je het vlees hebt in gebakken
• Laat even stoven
• Voeg de tomatenpuree toe, en laat even stoven
• Voeg de mosterd toe, laat even stoven
• Voeg de bloem toe, blijf constant roeren en laat even meebakken
• Blus met de witte wijn
• Laat even doorkoken
• Voeg de fond toe
• Laat koken
• Voeg het vlees terug toe
• Voeg de laurier en tijm toe
• Wacht tot het pruttelt
• Zet het dan 1,5 à 2u in de oven (na 30 minuten oven op 120° zetten)*
• Haal om het half uur de pot uit de oven en roer
• Eventueel kan je wat kalfsfond toevoegen
• Maak de shii-takes proper en snijd in grote stukken
• Bak ze in een anti-kleefpan goed aan met olijfolie en boter
• Kruid met peper
• Voeg de shii-takes op het einde bij de stoofpot
• Meng onder elkaar
• Klaar!

* bij mij was 1,5 uur voldoende, in het oorspronkelijk recept van Claudia gebruikt ze lamsschouder dit moet langer opstaan.