Spring naar de inhoud

 

Het is het seizoen! Van de aardbeien weliswaar. Ik kocht ze aan een kraampje langs de weg en zo kwamen ze recht van het veld op mijn taart terecht! Resultaat: een superlekkere aardbeientaart die echt het proberen waard is!

Nodig?

  • 1 bakje aardbeien
  • 1 vel kruimeldeeg
  • 6 deciliter melk
  • 1 vanillestokje
  • 2 deciliter room
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 3 blaadjes gelatine
  • 4 eigelen
  • 100 gram suiker
  • 1 zakje vanillepuddingpoeder
  • enkele muntblaadjes

Voor het glazuur:

  • 100 milliliter water
  • 75 gram suiker

Hoe?

Maak de crème suisse:

  • Verwarm 6 dl melk in een pannetje op het vuur
  • Schraap een vanillestokje uit
  • Voeg toe aan de melk
  • Doe het stokje zelf er ook even bij
  • Klop de eigelen met 100 gr suiker en het zakje vanillesuiker
  • Voeg het vanillepuddingpoeder toe
  • Haal het vanillestokje uit de melk
  • Doe een beetje van de melk bij het eiermengsel
  • Roer goed
  • Voeg het eiermengsel nu volledig toe aan de warme melk
  • Blijf roeren tot je een stevige pudding overhoudt
  • Dek de pudding af met plastic folie zodat er geen vel op komt
  • Laat afkoelen
  • Klop 2 dl room half op (tot het de structuur van platte kaas heeft)
  • Week 2 blaadjes gelatine in koud water
  • Los ze op een in scheutje warme room
  • Meng onder de half opgeklopte room
  • Schep de room onder de afgekoelde vanillepudding

Bak de bodem:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Neem een ingeboterde en ingebloemde bakvorm
  • Bekleed deze met het vel kruimeldeeg
  • Snij het overtollige deeg weg
  • Druk de randjes goed aan
  • Prik met een vork verschillende keren in de bodem
  • Leg een vel bakpapier op het kruimeldeeg
  • Verzwaar met bakgewichtjes
  • Plaats de bodem gedurende 25 minuten in een oven van 180 graden
  • Haal uit de oven
  • Verwijder de bakgewichtjes en het bakpapier
  • Laat afkoelen

Werk de taart af:

  • Giet de vanillecrème in de taartbodem
  • Zet een pannetje met 100 ml water en 75 gr suiker op het vuur
  • Voeg hier een blaadje gelatine aan toe
  • Laat de suiker en de gelatine oplossen
  • Giet het mengsel in een kommetje
  • Laat 30 minuten opstijven in de koelkast
  • Snij de aardbeien in schijfjes
  • Schik ze mooi op de taart
  • Breng met een borsteltje een laagje glazuur aan
  • Werk af met enkele muntblaadjes
  •  Klaar!