Tapas: Albóndigas en salsa de tomate of ballekes met tomatensausos

albóndigas tomate tapas

Hola, amaikes, da’s zekeros, lekker ballekes in tomatensausos.
Albóndigas, zijn Spaanse balletjes die meestal van varkensgehakt gemaakt zijn, pittig gekruid (look, pepertjes) en met peterselie in.
Ik kocht ze kant en klaar bij de Spaanse beenhouwer, maar thuis kan je ze ook makkelijk maken, door bovenstaande zaken onder het gehakt te doen.

Nodig?

• 800 gr. ballekes (albóndigas de cerdo)
• Olijfolie
• Boter
• 1 stengel selder
• 2 wortelen
• 1 rode ui
• 3 teentjes look
• 2 blaadjes laurier
• 3 eetlepel Jerez (sherry) azijn
• Peper en zout
• 1,5 kg. tomato frito (dit kan je ook in België in de supermarkt kopen)
• 35 gr. tomaten concentraat
• Een paar druppels pikante saus, salsa picante (vb. Tabasco)

Hoe?

• Zet een grote kookpot op een hoog vuur
• Doe hierin een klontje boter en wat olijfolie
• Bak de balletjes hierin (in 2 keer) goed aan
• Haal de balletjes uit de kookpot en zet opzij
• Doe het overtollige vet uit de pot
• Doe er opnieuw boter en olijfolie in
• Zet het vuur laag
• Stoof de selder, ui, look, laurier hierin
• Blus na een tiental minuten met de Jerez azijn (zet het vuur terug een beetje hoger)
• Laat inkoken
• Doe het tomaten concentraat erbij, laat een beetje meebakken
• Doe de tomato frito erbij
• Laat 20 minuten rustig pruttelen
• Haal het laurierblad uit te saus (nog niet weggooien)
• Maak met de mixer een gladde saus
• Doe hier de balletjes in en de laurierblaadjes (terug) en laat nog een 30 minuten pruttelen
• Kruid met peper en zout en een paar druppels salsa picante
• Hak de bladpeterselie fijn, en strooi deze voor het opdienen over de ballekes
• Klaar (os)!

Comments are closed.