Biep biep zoef, mijn man lust dan toch konijn, oef… deel 1: Rillettes

konijn rilletjes

Dit was nog eens een uitdaging, écht oef.
Onder lichte dwang (want de titel van de blogpost was al gekend) heb ik mijn man (dan toch) konijn laten eten 🙂
Ik heb een heel konijn genomen en dit verwerkt in 2 verschillende bereidingen.
Het konijn werd voor beide bereidingen eerst gepekeld en dan gekonfijt in eendenvet (kei makkelijk).
In deel 1 komen de rillettes van konijn aan bod, morgen deel 2.

Deze hoeveelheid is voor aperitiefhapjes voor 4 personen

Nodig:

• 2 konijnenbillen
• 1 pot eendenvet
• 10 takjes tijm (afgeritst)
• Halve theelepel gedroogde rozemarijn
• Halve theelepel korianderbolletjes
• 2 kardemom peulen
• 1 koffielepel suiker
• 1 teentje look, versnipperd
• Peper
• Grof zout (als je de volgende bereiding ook wil maken doe dan maar ineens 1 kg.)

Hoe?

• Doe de kruiden samen met de suiker in een vijzel
• Plet tot de aroma’s vrijkomen
• Wrijf hiermee de konijnenbillen in
• Bedek vervolgens helemaal met het zout
• Dek goed af
• Laat minstens 12u in de ijskast staan
• Zet de oven op 90°
• Haal de billen uit het zout, spoel af en dep droog
• Doe de billen in een ovenschaal
• Overgiet ze met het eendenvet (moet helemaal onderstaan)
• Zet 1u45 min in de oven (mag niet koken)
• Haal de billen uit het vet
• Neem 2 koffielepels van het vet
• Stoof hierin de look (niet bruin!)
• Doe het vlees van de billen
• Meng met de look
• Voeg 4 koffielpels van het vet toe
• Voeg een beetje peper toe
• Meng
• Klaar!

Het bord dat we mochten gebruiken voor deze bereiding is van Serax, uit de Taparo collectie.

Comments are closed.