Ik zeg geen nee tegen de lekkerste mousse van praliné!

Pralinémousse

Enkele maanden geleden bracht mijn favoriete patissier Roger van Damme een nieuw boek op de markt waarin hij zijn geheimen prijsgeeft uit 20 jaar “Het Gebaar”. “Een groot gebaar” is dan ook een echt meesterwerkje gevuld met de meest adembenemende dessertenborden en goddelijkste creaties. Het boek is zowel bedoeld voor echte professionals als gewone hobbykoks. Van elk dessert is er namelijk een uitgebreide, laat ons zeggen “all the way”, versie maar ook een “easy way” voor wie het wat rustiger aan wilt doen.

De eerste keer dat ik het boek doorbladerde viel mijn oog meteen op de ‘easy way’ pralinémousse. Dus besloot ik die dan ook meteen maar uit te proberen. En OH MY GOD, dit is een extreem lekker dessertje. Ken je het gevoel dat je bij het eten van een kinder bueno nog meer zou willen van die lekkere vulling? Wel, hier heb je er een volledig glaasje van!

Nodig?

  • 3 gr gelatinepoeder
  • 15 gr koud water
  • 25 gr eidooiers
  • 15 gr suiker
  • 10 gr roompoeder ( = puddingpoeder)
  • 100 gr melk
  • 20 gr room
  • 100 gr hazelnootpraliné (pure praliné, niet de chocolade)
  • 1 snuifje fleur de sel
  • 200 gr room, lobbig geklopt
  • chocoladeschaafsel

Hoe?

  • Meng het gelatinepoeder met 15 gram koud water
  • Laat 20 minuten weken
  • Klop de eidooiers, de suiker en het roompoeder los in een kom
  • Breng de melk en de room aan de kook
  • Voeg al roerend toe aan de eierdooiers
  • Giet de massa weer in de pan
  • Breng al roerend aan de kook
  • Voeg de gelatinemassa toe
  • Laat afkoelen tot 45 graden
  • Meng de praliné, de fleur de sel en de crème patissière tot een gladde massa
  • Spatel er de lobbig geklopte room onder in 3 delen
  • Vul een spuitzak en vul de glaasjes
  • Laat gedurende 4 uur opstijven in de koelkast
  • Werk af met chocoladeschaafsel
  • Klaar!

Bron: Een groot gebaar – Roger van Damme 

Comments are closed.