Spring naar de inhoud

 

Wat eten op een regenachtige dag in januari? Dat vroeg ik me deze week verschillende keren af. Een gerechtje dat uiteindelijk op tafel kwam en waar ik echt heel happy van werd, is deze pasta met parmezaanballetjes. De balletjes in combinatie met pasta en basilicum zijn echt yumyum. Ik maakte meteen een grote pot zodat ik ook een portie kon invriezen. Als ik op een regenachtige dag in februari nog eens niet weet wat klaarmaken moet ik alvast niet lang meer nadenken!

Nodig?

  • 400 gr pasta
  • verse basilicum ter afwerking

Voor de parmezaanballetjes: 

  • 3 sneetjes ciabatta (van ongeveer 1 cm dik)
  • 125 ml melk
  • 500 gr gemengd gehakt
  • 100 gr geraspte parmezaan
  • 4 el peterselie, fijngehakt
  • 1 teentje knoflook, fijngeperst
  • 2 el chapelure
  • enkele blaadjes basilicum, fijngehakt
  • peper – zout
  • boter

Voor de saus:

  • 1 ui
  • 1 wortel
  • 1 paprika
  • 700 ml gezeefde tomaten
  • enkele blaadjes basilicum, fijngehakt
  • peper – zout
  • 1 kl bruschetta kruiden
  • 1 kl oregano (gedroogde)
  • 1 el suiker
  • olijfolie

Hoe?

Maak de balletjes:

  • Scheur de sneetjes ciabatta in kleine stukjes
  • Schenk de melk er over
  • Laat 10 minuten weken
  • Prak met een vork
  • Meng het gehakt met de parmezaan, peterselie, knoflook, chapelure, peper, zout en basilicum
  • Voeg het geweekte brood toe
  • Kneed het gehakt met de handen en meng goed
  • Rol tot balletjes
  • Kook de balletjes gaar in gezouten water (dit duurt ongeveer 6 à 7 minuten)
  • Giet ze af en laat ze uitlekken
  • Bak de balletjes enkele minuutjes goudbruin in een klontje boter

Maak de saus: 

  • Snij de wortel, de ui en de paprika fijn
  • Stoof gaar in een scheutje olijfolie
  • Roer de gezeefde tomaten er onder
  • Voeg de fijngehakte basilicum toe
  • Laat de saus een kwartiertje pruttelen
  • Breng de saus op smaak met peper, zout, bruschetta kruiden, oregano en suiker
  • Mix de saus glad (maar het is niet erg als er nog wat stukjes in zitten)

Afwerking:

  • Schep de parmezaanballetjes in de saus
  • Kook de pasta al dente in gezouten water
  • Schep de pasta en de saus met de balletjes in een bord
  • Werk af met verse basilicum
  • Klaar!