Helemaal bevangen van de beste varkenswangen

Varkenswangen

Al eens varkenswangen gemaakt? Trekt op stoofvlees, maar dan veel beter van smaak!
Dit is een recept waar al veel van mijn vrienden hebben achter gevraagd, omdat ze deze combinatie zooooo lekker vinden. Zelfs wanneer we naar Spanje gaan, moet ik minstens 1 keer dit gerecht maken, en is er zelfs al een restaurant dat het recept gebruikt:) How cool is that!
Dus als je onderstaand recept volgt, maak je de beste varkenswangen ever, écht waar.

Voor 4 personen

Nodig?

• 1 kg. varkenswangen`
• 2 sjalotten
• 15 gr. verse gember
• 1 gedroogd Spaans pepertje
• 5 wortelen (is ongeveer 100 gr.met loof, uiteraard loof eraf)
• 2 takken selder (is ongeveer 120 gr.)
• 5 takjes tijm
• 2 blaadjes laurier
• 2 teentjes look
• 1 flesje Westmalle
• 1 pot bruine fond
• 1 scheutje sojasaus
• 2 a 5 eetlepels vijgenkonfijt van Didden
• Boter
• Olijfolie
• Peper en zout

Hoe?

• Zet de oven op 160°
• Kuis de sjalotten, wortel, selder, gember en look
• Snijd in kleine stukken
• Doe wat boter en olijfolie in een stoofpot (Le Creuset)
• Stoof hierin de sjalotten, wortel, selder, gember en look met het pepertje
• Voeg tijm en laurier toe, zet op zacht vuur en laat stoven
• Doe wat boter en olijfolie in een pan (*) op hoog vuur
• Bak hierin de varkenswangen (in 2 of 3 keer) tot ze een mooi korstje hebben
• Haal ze eruit
• Doe het overtollige vet weg
• En blus de pan met de Westmalle
• Maak de aanbaksels los en laat dit koken
• Doe bij de groenten in de stoofpot
• Doe hier de kalfsfond, sojasaus en vijgenkonfijt bij
• Laat even koken
• Zet een half uur in de oven op 160° (met deksel op de stoofpot)
• Verlaag dan de temperatuur naar 120°
• Laat nog ongeveer 1,5 uur in de oven
• Haal de stoofpot uit de oven
• Haal de wangen uit de saus
• Zeef de saus in een sauspan
• Laat inkoken
• Voeg nog vijgenkonfijt toe naar smaak
• Afkruiden met peper en zout (of sojasaus)
• Klaar!

(*) Ik ben lang op zoek geweest naar de ultieme pan, om bijvoorbeeld aardappeltjes echt een mooie korstje te geven, maar ook vlees, er is niets zo onsmakelijk en jammer als “gesudderd” vlees.
Wel met deze pan, sinds kort mijn lievelingspan, écht waar altijd gegarandeerd een korstje, zonder moeite.