Hier zijn we met de mosselen!

Oh ja, hier zijn we met de mosselen want Koken op Hakken was onlangs te gast bij Love Fish vlakbij het MAS in Antwerpen voor een workshop “creatief met mosselen”.

Love Fish

Chef Jo Bussels brengt met Love Fish een gloednieuw concept waarbij je bij het binnenkomen je maaltijd bestelt en betaalt aan de kassa, je leuke vlaggetjes met een nummertje in de plaats krijgt die door de kelners ingewisseld worden voor een lekkere vismaaltijd. Je drank? Die haal je zelf aan de bar. Later meer over deze mooie zaak, want ik plan alvast een etentje in na deze gezellige workshop! Terug naar de mosselen nu.

Er zijn eindeloos veel mogelijkheden om mosselen lekker klaar te maken maar toch grijpen we vaak terug naar de gekende/basic mosselbereidingen (die uiteraard zeker niet slecht zijn). Jo maakte voor ons 5 verschillende en zeer verrassende mosselgerechtjes klaar die bij iedereen in de smaak vielen. Laat je inspireren!

Mosselen met spek en tomaat
Mosselen met gerookt spek, rode ui, gekonfijte tomaat en basilicum

Mosselen met appel en gerookte paling
Mosselen met groene appel en gerookte paling

Mosselen met coulis van tomaat en bloedsinaasappel
Mosselen met coulis van traag gegaarde tomaat, bloedsinaasappel en olijfjes

Mosselen met vanille, venkel en citroenmelisse
Mosselen met vanille, venkel en citroenmelisse

Mosselen in't groen
Mosselen in’t groen met rode bietensla

Wie graag aan de slag gaat met verse mosselen geven we graag enkele tips/weetjes mee:

– Het is niet exact te bepalen wanneer het mosselseizoen nu juist begint, maar doorgaans is dat halverwege juli en eindigt het ongeveer half  april het jaar erop. Dat je dus enkel mosselen kan eten in de maanden die een “r” bevatten is een fabeltje!
– Wie geen zand tussen zijn tanden wil, niet gevreesd! Zeeuwse mosselen zijn de dag van vandaag volledig zandvrij. Het eindeloos spoelen is dus gelukkig verleden tijd. De mosselen worden na de vangst aan boord gespoeld, daarna worden ze nog eens 10 dagen in de Oosterschelde gelegd om het resterende zand te verwijderen en ten slotte worden ze aan wal nog eens nagespoeld.
– Wil je mosselen bewaren? Doe dat dan in de koelkast bij minder dan 7 graden en respecteer de uiterste consumptiedatum.
– Mosselen die uit hun lekvrije verpakking komen, staan allemaal een beetje open. Dit komt omdat ze zich ontspannen in deze beschermde omgeving van de verpakking. Wil je nagaan of het al dan niet een slechte mossel is? Hou de open mossel dan met de bolle kant naar onder onder koud water en tik de schelp tegen de rand van het aanrecht. Na enkele tellen zal een gezonde mossel zijn schelp sluiten. Mosselen waarvan de schelp beschadigd is, gooi je best meteen weg.
– Mosselen die na het koken gewoon dicht blijven, kan je meestal gewoon opeten. Deze exemplaren hebben vaak een sterkere sluitspier waardoor de schelp zelfs na het koken dicht blijft. Maak ze voorzichtig open met een mesje.
– Af en toe kan je toch te maken krijgen met een “slikmossel”, dat is een mossel die zich heeft volgezogen met zand. Daarom maak je je mosselen best niet open boven de mosselpan.
– Mosselen zijn supergezond! Ze zitten boordevol eiwitten en hebben een vetgehalte van slechts 1%. Daarnaast zijn mosselen rijk aan vitaminen en mineralen.
– Kook je mosselen in een brede, lange pan en zorg dat ze niet te dicht op elkaar zitten. De schelpen moeten voldoende ruimte hebben om te openen.
– Heb je mosselvocht over? Vries het dan in en gebruik het als basis voor een lekkere vissaus!

Met dank aan Jo Bussels van Love Fish & RCA!

Love Fish
Godefriduskaai 12
2000 Antwerpen

Comments are closed.