Snoepen van twee walletjes: Zuiderse couscous met Scandinavische balletjes

De frisse keuken van het hoge noorden met een Zuiderse twist? Het kan en dit gerechtje is er een prachtig voorbeeld van! Ik maakte afgelopen weekend een zuiderse couscous en combineerde deze met Scandinavische gehaktballetjes. Inspiratie voor de balletjes? Die vond ik in het boek Easy Iceland van de Ijslandse schone Dagny Ros! Een topreceptje!

Couscous met scandinavische gehaktballetjes

Nodig? (voor 4 personen)

Voor de couscous:

  • 200 gr couscous
  • 200 gr kokend water
  • 1/2 courgette
  • 1/2 aubergine
  • 1/2 paprika
  • 1/2 komkommer
  • 1 tomaat
  • 100 ml olijfolie
  • 1 el ras-el-hanout
  • enkele takjes munt
  • enkele takjes koriander
  • 1 el rozijnen
  • peper – zout

Voor de balletjes: 

  • 500 gr gemengd gehakt
  • 1/2 pakje tuc-koekjes
  • 1 rode ui
  • 1 cm gember
  • 1 teentje look
  • 1 el ras-el-hanout
  • 2 el zoete chilisaus
  • olijfolie
  • peper – zout

Voor de saus: 

  • 2 el veenbessenconfituur
  • 2 el rode vruchtenconfituur
  • 2 el zoete chilisaus

Afwerking:

  • enkele blaadjes koriander
  • enkele blaadjes munt

Hoe?

Couscous:

  • Doe de couscous in een schaal
  • Overgiet met het kokende water
  • Laat gedurende 5 minuten zwellen
  • Meng de olijfolie onder de couscous
  • Snij de courgette en de aubergine in blokjes
  • Stoof gaar in een scheutje olijfolie
  • Snij de tomaat (zonder pitjes), de komkommer en de paprika in blokjes
  • Hak de kruiden fijn
  • Meng alles onder de couscous samen met de rozijnen, ras-el-hanout, peper en zout
  • Laat volledig afkoelen

Balletjes:

  • Maal de tuc-koekjes fijn in een blender
  • Snipper de rode ui fijn
  • Pers de gember en het teentje look
  • Meng dit alles onder het gehakt
  • Breng op smaak met peper, zout, chilisaus en ras-el-hanout
  • Draai met je handen balletjes van het mengsel
  • Kook ze gaar in gezouten water
  • Bak ze vervolgens goudbruin in een scheutje olijfolie

Saus: 

  • Voeg bij de balletjes in de pan de confituur en de chilisaus
  • Laat zachtjes karamelliseren
  • Zorg dat alle balletjes in de saus gewenteld zijn

Afwerking:

  • Serveer de balletjes met de couscous
  • Werk af met fijngesnipperde munt en koriander
  • Klaar!