Gebracht met verve: Witloof en venkelsalade met Gruyère AOP Réserve

GRUYERE - Salade - Salade de fenouil au Gruyère AOC.bis

Het is geen geheim meer dat ik (Tessa) hemelmaal zot ben van Zwitserse kazen.
Ik kan op elk moment van de dag kaas eten(écht eh). Met brood, gesmolten, in salade, noem maar op.
Deze salade is dan ook helemaal mijn ding!

Nodig?

Mosterdvinaigrette:


• 2 eetlepel Dijonmosterd

• 2 eetlepel wittewijnazijn

• 1⁄2 teentje knoflook, geperst
• 2 eetlepels olijfolie

• 250 g kerstomaatjes

• 1 eetlepel olijfolie

• 1 venkelknol, in reepjes
 (mondoline)
• 3 stronken witloof, in reepjes

• 3 stronken rood witloof, in reepjes
• 1 eetlepel citroensap

• Zout en peper

Afwerking:
Gruyère AOP Réserve (*), in reepjes Een handvol/handje waterkers

Hoe?

• Verwarm de oven voor op 225 °C.
• Mosterdvinaigrette: meng in een schaal de mosterd, de wittewijnazijn, de knoflook en de olijfolie
• Kruid af met peper en zout
• Bestrijk de tomaten met 1 el olie
• Bestrooi met zout en peper
• Verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat
• Rooster 7 à 10 minuten in de oven
• Meng in een kom de venkel en de 2 soorten witloof met het citroensap. 

• Verdeel de venkel, het witloof en de tomaatjes over de borden.
• Lepel er wat mosterdvinaigrette over
• Garneer met Gruyère AOP Réserve en waterkers.
• Klaar! 


(*) Gruyère AOP Réserve

Een kaas met traditie
De kaas van Romandisch Zwitserland, met een fijn en raszuiver aroma. Al sinds 1115 gefabriceerd in de omgeving van het stadje Gruyères, wordt deze kaas vandaag nog altijd volgens traditioneel recept vervaardigd in de kaasmakerijen van de dorpen van Romandisch Zwitserland.
De Gruyère AOP dankt zijn fijnheid en zijn kenmerkende smaak aan de rauwe melk van eerste kwaliteit, afkomstig van koeien die gevoederd worden met gras in de zomer en hooi in de winter, en aan het vakmanschap van zijn meester-kaasmakers en afrijpers. Niet minder dan 400 liter verse melk zijn nodig voor de fabricage van een kaaswiel van ongeveer 35 kg. Gedurende de langzame rijping in de rijpingskelders, een proces van meerdere maanden, worden de wielen regelmatig omgedraaid en ingewreven met zout water. De vochtigheid zorgt voor de vorming van de ‘morge’ of korstflora die het rijpingsproces bevordert en van de korst naar binnen werkt.
Dit geeft de Gruyère AOP zijn beroemde raszuivere aroma. Het is dus niet verwonderlijk dat dit authentieke geschenk van de natuur gewaardeerd wordt door kenners van over de hele wereld. Deze kaas bekleedt een ereplaats op alle kaasschotels. Hij is niet alleen een verfijnd nagerecht maar leent zich ook uitstekend voor de bereiding van smaakvolle warme gerechten. Trouwens, geen echte fondue zonder originele Gruyère AOP.

Noot:
Met dank aan Sparkies voor de mooie foto.
Stephanie is iets minder zot van kazen, maar ze is nog jong, en ik blijf proberen :)