Helemaal dol op de Berlijnse bol!

Een tijdje geleden kregen we de vraag van Imperial of we een lactosevrij puddingrecept voor hen wilden ontwikkelen. Een hele (maar wel leuke) uitdaging voor ons aangezien Tessa en ikzelf gelukkig gespaard zijn gebleven van voedselallergieën en we er dus ook niet zo veel van afweten. Wat research leerde ons dat één op vijf Belgen in de loop van zijn leven lactose-intolerant wordt en dat Imperial puddingpoeder zowel gluten-, lactose- en suikervrij is en dus ideaal voor personen met een voedselallergie.

Tijd om aan de slag te gaan! Ik kies voor een echte klassieker: de Berlijnse bol en maakte hiervan een lactosevrije variant met kokosroom die qua smaak zeker en vast niet moet onder doen voor de bollen die je in de supermarkt of bij de bakker kan vinden!

PS: Als je dit recept wel kan smaken mag je het altijd “een like” geven via de website van Imperial “I love baking”! Stemmen kan nog tot 19 november en je maakt bovendien kans op een KitchenAid of één van de 50 bakboxen!

Berlijnse bollen

Nodig?

Voor het deeg:

  • 500 gr bloem
  • 250 ml kokosroom
  • 35 gr verse gist
  • 1 eidooier
  • 1 vanillestokje, het merg
  • 75 gr margarine
  • 50 gr suiker
  • 10 gr zout

Voor de vulling:

  • 500 ml kokosroom
  • 3 eidooiers
  • 50 gr Imperial puddingpoeder
  • 120 gr suiker
  • 1 vanillestokje, het merg

Voor de afwerking:

  • Poedersuiker

Hoe?

Begin met het deeg:

  • Stort de bloem op een werkblad en maak een kuiltje in het midden
  • Meng de kokosroom met de gist en het vanillemerg
  • Giet het mengsel in het kuiltje
  • Meng met je handen onder mekaar
  • Voeg al knedend de eidooier, de boter, de suiker en het zout toe
  • Kneed tot een elastisch deeg gedurende een half uur
  • Vorm het deeg tot een bolletje en laat een half uur rusten onder een vochtige handdoek

Maak ondertussen de vulling:

  • Breng de kokosroom met het vanillemerg aan de kook
  • Meng de eidooiers met het puddingpoeder en de suiker
  • Meng onder de room
  • Roer tot een gladde pudding
  • Stort de pudding in een glazen schaal en bedek met een laagje plastic folie
  • Laat afkoelen

Ga verder met het deeg:

  • Verdeel het deeg in porties van 50 gram
  • Maak er bolletjes van
  • Laat ze opnieuw rijzen gedurende anderhalf uur
  • Verhit de friteuse tot 160 graden
  • Bak de bolletjes gedurende 3 minuten aan elke kant
  • Laat ze uitlekken op keukenpapier

Serveren:

  • Snijd de bolletjes open
  • Doe de kokosvulling in een spuitzak
  • Spuit een laagje in de Berlijnse bol
  • Vouw dicht
  • Bestrooi met poedersuiker
  • Klaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *