GETEST: De Foodsaver

Iets waar ik een grondige hekel aan heb is voedselverspilling. Ik probeer zo goed mogelijk om steeds de juiste hoeveelheden aan te kopen en als er toch restjes overschieten probeer ik daar steevast nog iets origineel mee te maken. Maar tijdens weken dat het super druk is of wanneer we eens een paar avonden niet thuis eten durft het toch nog wel eens gebeuren dat ik wat groenten of een stukje vlees moet weggooien. En dat is zo zonde! Onlangs maakte ik kennis met de vacumeermachine FoodSaver die de mogelijkheid bied om groenten, fruit, vis, vlees, noten, koffiebonen en zo goed als elk ander soort voedingswaren luchtledig te bewaren. Perfect toch?! Naast het tot vijf maal verlengen van de houdbaarheid en versheid heeft het vacuüm trekken van bereid of onbereid eten nog tal van voordelen: het eten behoudt zijn oorspronkelijke geur en textuur, het blijft vrij van bacteriën en vriesbrand in de diepvries is onmogelijk. Tijd voor een testje dus!

  

Hoe werkt het?

Hoe werkt de Foodsaver dan precies? Wel, om je product vacuüm te trekken steek je het in één van de plastic zakken die bij het toestel geleverd worden of die je zelf kan maken met de rol plastic in het toestel. Vervolgens plaats je de open zijde van de plastic zak in de vacuümkamer en sluit je het toestel. Je hoort dan de vergrendeling dichtklikken. Kies vervolgens de juiste voedsel- en snelheidsinstelling via de knopjes bovenaan op het toestel en druk op de seal knop. Zodra de lampjes doven is het product volledig vacuüm getrokken en kan je het bewaren in de koelkast of diepvriezer. In het filmpje hieronder wordt de werking van de Foodsaver piekfijn uitgelegd!

Wat met delicate voedingsmiddelen?

Bij het vacumeren van voedingsmiddelen denken we meteen aan groenten, vis of vlees. Maar wat met koekjes, crackers of zelfs chips? Ook die kan je langer krokant houden door ze vacuüm te trekken in een Fresh Food Container. Door een slangetje aan de Foodsaver te koppelen kan je de voedseldozen individueel vacumeren.

Koken met de Foodsaver

De Foodsaver is niet enkel nuttig om voedsel langer te bewaren. Hij kan ook een handig hulpje in de keuken zijn! Wist je dat als je een marinade vacumeert die slechts een half uur moet intrekken in plaats van een hele nacht? En dat je een stuk vlees ook ‘sous vide’ (gevacumeerd) in water kan garen om een perfecte cuisson te bekomen? Erna even kort dichtschroeien en je hebt een stuk vlees om van te watertanden!

  

Productspecificaties

Nog even de specificaties van de Foodsaver op een rijtje. Het toestel heeft een automatische vacuüm- en sealfunctie, een ingebouwde rolhouder en snijder en een eenvoudig vergrendelmechanisme. Er zijn drie snelheidsstanden (voor kwetsbare voedingswaren) en een pulsfunctie voor maximale controle. Het lekbakje is uitneembaar en vaatwasmachinebestendig. De Foodsaver is bovendien ook gemakkelijk rechtopstaand op te bergen om plaats te besparen.

Oordeel?

Met dit toestel is het echt heel gemakkelijk om voedingswaren vacuüm te trekken en te bewaren. Ik heb tijdens de periode dat ik dit toestel mocht uittesten opvallend minder moeten weggooien. Ook heb ik maar een kleine diepvries en vond ik het heel handig om gevacumeerde stukken vlees of vis in te vriezen. Ze blijven langer vers en nemen veel minder plaats in dan de meeste winkelverpakkingen. Helemaal goed dus! Kan er nog iets beter? Mochten de vacuümzakken gemaakt worden van een duurzaam of biologisch afbreekbaar materiaal zou de cirkel helemaal rond zijn! Helaas staat de technologie nog niet ver genoeg om om zakken uit biologisch afbreekbaar materiaal te maken die stevig genoeg zijn om te vacumeren maar hopelijk komt hier ooit verandering in!

Nog meer info vind je op de website van Foodsaver!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*