Spring naar de inhoud

Kalfsblanket, ook wel kalfsfricassee genoemd, is een eerder klassieke bereiding die ik graag klaarmaak. Het vlees heeft wel een tijdje nodig om te garen en lekker mals te worden dus maak ik dit meestal op een rustige zondagmiddag. Aan dit recept kan je eventueel ook nog gehaktballetjes, champignons, selder, zilveruitjes of worteltjes toevoegen. Zo heb je telkens een andere versie. Smakelijk!

Nodig? (voor 4 personen)

  • 1/2 prei
  • 1 grote wortel
  • enkele stengels selder
  • 1 ui
  • 1 kruidnagel
  • 1 takje tijm
  • 1 blaadje laurier
  • 750 gr kalfsstoofvlees
  • 1,5 l water
  • 2 el boter
  • 2 el bloem
  • 500 ml bouillon
  • 100 ml culinaire room
  • 1/2 citroen, het sap

Hoe?

Maak de bouillon en gaar het vlees:

  • Schil de wortel en pel de ui
  • Snijd de prei, wortel en selder in grove stukken
  • Steek de kruidnagel in de ui
  • Neem een grote pot en doe de groenten, de kruiden en het water er in
  • Breng aan de kook
  • Voeg vervolgens het kalfsstoofvlees toe en laat minimum een uurtje garen
  • Schep nu de blokjes vlees uit de bouillon en hou ze even opzij
  • Zeef de bouillon

Maak de saus:

  • Smelt de boter in een pannetje op het vuur
  • Voeg de bloem toe en laat even uitbakken
  • Bevochtig met de bouillon en de room
  • Roer tot een gladde saus
  • Breng de saus op smaak met enkele druppeltjes citroensap, peper en zout

Serveren:

  • Meng de blokjes kalfsstoofvlees onder de saus
  • Werk af met fijngehakte peterselie
  • Serveer met kruidenpuree