Heb je nog pistolets of stokbrood of ciabatta van het weekend over? Gelukkig, want dan kan je deze overheerlijke om handen en vingers af te likken brood/tomatensla maken.
Het knapperige van het brood, met de geroosterde look en tomaatjes, het citroensap, mmmmhhhh, dit zou ik alle dagen kunnen eten!
4 personen
Nodig?
• 1 ciabatta of 4 pistolets of een half stokbrood OUD
• 3 teentjes knoflook
• 4 trostomaten
• 1 blik tomaten in blokjes (vb. Elvea)
• 4 eetlepels sap van bovenstaand blik tomaten geschept
• 2 eetlepels sherryazijn
• zout en peper
• 75 cl. olijfolie
• Halve citroen
• Zout en peper
• Provençaalse mengeling (van Santa Maria)
Hoe?
• Zet de oven op 220°
• Pel de knoflook
• Snijd de ciabatta of pistolets of stokbrood in 2
• Besmeer de helften met olijfolie
• Knijp 1 knoflookteentje door de pers uit over de helften en verdeel
• Snijd het brood in “dikke” blokjes van ongeveer 2 cm.
• Doe het brood in de oven
• Laat 5 minuten bakken/roosteren
• Was de tomaten
• Snijd in 2
• Pel de 2 knoflooktenen
• Doe de tomaten en de look in een ovenschaal
• Besprenkel ruimschoots met olijfolie
• Haal het brood uit de oven, zet opzij
• Doe de tomaten en de look in de oven
• Laat 10 minuten bakken/roosteren
• Laat even afkoelen
• Doe het vel van de geroosterde tomaten
• Haal de pitjes eruit
• Snijd indien nodig nog eens door
• Doe de sherryazijn in een kommetje
• Doe hierbij de geroosterde look (knoflookpers)
• Zout en peper erbij
• Goed mengen
• Blijven mengen en olijfolie rustig eraan toevoegen
• Doe het sap erbij, goed mengen
• Doe de tomatenblokjes (blik) in een grote kom
• Doe hier de geroosterde tomaten bij
• Meng
• Meng het brood met de vinaigrette
• Doe het brood bij de tomaten blokjes en geroosterde tomaten
• Meng alles goed (met je handen)
• Snel opdienen, anders is het brood terug plat
• Strooi er een beetje Provençaalse mengeling over
• Knijp als allerlaatste wat citroensap over de salade uit
• Klaar!