Zo "oep" verse ajuinsoep

ajuinsoep

Het is zo al wat frisser,drukjes en donker, en dan verlang ik altijd naar comfort food. Zo iets uit mijn kindertijd, wat het mamatje, klaar maakte, en waar ik toen eigenlijk niet zo “zot” van was, maar wel van de kaas erbij. Ik at denk ik toen meer kaas dan soep.
En toch, deze zoet, pittige uiensoep heeft me toch wel kunnen bekoren, en heeft me helemaal opgekikkerd.
Ook handig om te maken, want uien heb je meestel wel in de voorraadkast. Het toastje met de kaas, heb ik uitgestoken met zo’n “fancy” dresseerring, en ook de kaas die erop ligt, kwestie van een beetje te “pimpen”, maar laat u gaan, strooi kaas naar hartelust met of zonder brood, en u weze gewaarschuwd, deze soep is zo “oep”:)

Nodig?

• 6 uien
• 1 koffielepel gedroogde tijm (verse kan uiteraard ook)
• 1 laurierblad
• 1/2 dl. Noily Prat
• 2 eetlepels bloem
• 1 liter water
• 2 runderbouillon blokjes
• 2 koffielepels Lea & Perrins Worcestershire sauce (oef ben ik blij dat ik dit niet moet uitspreken)
• Klontje hoeve boter
• Peper en zout
• 4 sneden brood
• 4 sneden kaas (Emmental, Gruyère)

Hoe?

• Snijd de uien in ringen
• Doe de hoeve boter in een grote kookpot
• Laat smelten
• Doe de ui, de tijm, laurier erbij
• Laat ongeveer 25 minuten stoven op niet te hoog vuur (mag bruin worden)
• Roer af en toe
• Doe de Noily Prat erbij
• Kook nog een 4 tal minuten, tot de Noily Prat is verdampt
• Doe er de bloem bij, stoof ongeveer 2 minuten, blijf roeren
• Voeg 1 liter water toe en de bouillon blokjes
• Zet de oven aan op grill stand
• Laat nog een kleine 10 minuten op heel laag vuur pruttelen
• Snijd met een dresseer ring rondjes uit het brood en de kaas
• Zet in de oven onder de grill
• Werk af met de Worcestershire sauce
• Kruid met peper en zout
• Doe de soep in een kommetje met het brood/kaas rondje erop
• Klaar!

Comments are closed.