Voor sfeer en gezelligheid met de feestdagen, gaan we voor een 10, samen met Delhaize

Gisteren werden de producten van Delhaize voor de komende feestdagen voorgesteld.
En al dat lekkers was ook uitgestald, en mocht geproefd worden.
Een zware taak dus 🙂

Ik ben iemand die met de feestdagen, al 2 dagen op voorhand in de keuken staat, en de dag zelf (misschien) ook heel wat in de keuken staat, dus misschien zouden mijn punten voor “sfeer en gezelligheid” wel eens kunnen tegenvallen, aangezien ik te veel afwezig zou zijn, en de gasten wel voorzie van voldoende drank, maar te veel aan hun lot overlaat.
Tja, ik ben nu eenmaal zo, ik kijk er ook naar uit om nieuwe, complexe gerechten met de feestdagen helemaal zelf te maken.
En ik ben ook wel van het principe, wat je zelf maakt, maak je beter.
Nu eerlijk is eerlijk, na gisteren een aantal zaken geproefd te hebben, moet ik hier toch wel op terug komen.
Er zaten een aantal toppertjes tussen, écht betere restaurant kwaliteit!
Dus dit jaar gaan mijn punten stijgen en zou ik graag voor sfeer en gezelligheid een 10 krijgen:)

Dit waren toch wel mijn favorieten, die ik zeker met de feestdagen in huis zal halen.

Waarom eens niet als hapje een algentapenade, ik heb deze geproefd, en dit was super lekker.
Deze tapenade is samengesteld met vis en kruiden en groenten uit de zee.

 zalm algentapenade

Als voorgerecht misschien een Gravadlax, die 48 uur gemarineerd is in een mengeling van zout, suiker, kruiden en specerijen. Heel lekker, boterzacht en heerlijk met de Zweedse mosterdsaus. En jawel, hadden wij weer geluk, de uitleg kwam van Christer Elfving himself, om het te bewijzen heb ik er een fotootje van getrokken 🙂

Gravedlax
Christer

Of waarom niet, een klassieker als voorgerecht, escargots.
Je kan ze kopen in een “vlootje” dat zo in de oven kan, handig en geen geknoei met boter die uit de schelpen loopt. Ik vond ze zeer lekker gekruid, subtiel niet te veel look, geen overheersende boter boter boter smaak, neen lekker met verse kruiden, en ook een behoorlijk formaat van escargots.

escargots

Na dit laatste gerechtje, is het misschien goed om de smaak in de mond wat te neutraliseren met een sorbet.
Een verassende maar zeer lekkere combinatie vond ik de sorbet met rode wijn, braambessen en zwarte bessen.
Weer iets om mee uit te pakken 🙂

rode wijnsorbet

Op naar de inspiratie voor het hoofdgerecht…

Waar ik al heeeeeeeel lang zin in heb is een kaasfondue, je kan dan ook één van de volgende dagen het receptje hiervan verwachten op de blog 🙂 Maar wat zag (en proefde) ik gisteren de perfecte kaasfondue, in een zakje, waarin een overheerlijke selectie zit van vers geraspte Zwitserse kazen. Ook een ideetje als je weinig tijd hebt, gewoon een beetje brood erbij, wat zilveruitjes, augurkjes etc.

kaasfondue

En dan iets waar ik eigenlijk heel sceptisch tegen over stond, een “kant en klare” risotto met garnalen.
Ik kon me niet voorstellen dat een risotto, die niet “à la minute” gemaakt is, toch smeuïg en smakelijk kon zijn. Wel dus!
Hij is natuurlijk ook niet gemaakt niet de eerste beste kok, Bart Desmidt heeft deze exclusief voor Delhaize gemaakt.
In 5 minuten zet je deze op tafel, ideaal als je nog moet werken met de feestdagen, en toch een toppertje op tafel wil zetten.

Risotto Bart Desmidt

En we blijven in de Italiaanse sfeer, wat ik ook overheerlijk vond was de cappellaci van Bertagni met girolles, écht lekker van smaak, ik zou hem zelf niet beter kunnen maken denk ik. Persoonlijk had ik zoiets van, dit hoeft enkel wat Parmezaanse kaas en een goed olijfolie, of truffelolie, maar uiteraard kan je deze ook bij een stukje wild serveren.

Capellacci met girol

Of wat dacht je van een stukje vlees? Bij Delhaize kan je de Rubia Galicia kopen, rundsvlees waar mee gewerkt wordt in sterrenzaken (Sergio Herman zou grote fan zijn) en meestal enkel verkrijgbaar bij een gespecialiseerde (meestal ver van de Kempen gelegen) beenhouwerij. Nu dus bereikbaar voor iedereen in de supermarkt om de hoek, waar ook getracht werd de prijs zo laag mogelijk te houden voor dit exclusieve “vleesje”.

Rubia Galicia

Toch maar stilletjes aan naar het nagerecht dan?

Wat ik écht een toppertje vond waren onderstaande tarteletjes. Ja, ik ben wel écht een patékes madam, maar deze waren zooo lekker, verassende en frisse smaken, mooi om zo te serveren, ja ik ben fan!

Patéke

Als je niet kan kiezen, en je hebt zin in chocolademousse, hazelnootmousse, mascarponemousse, bosaardbeienmousse en pistachemousse, wel dan zou ik aanraden om onderstaande “moderne” stronk in huis te halen, ook weer exclusief verkrijgbaar bij Delhaize.

Calaens - Buche - Stronk

Er was natuurlijk nog veel meer heerlijks daar, maar dit waren toch wel mijn toppertjes, ik hoop jullie hiermee te kunnen inspireren voor de feestdagen. En dit jaar ga ik meer genieten , meer mee aan tafel zitten!
Want vrouwen hebben meer rechten dan enkel het aanrecht!

Comments are closed.