Vorige week was ik uitgenodigd op de Smaakboot, die vertrok op culinaire tocht in Zeebrugge om zo verder te varen door gans Vlaanderen.
Wij mochten afgelopen donderdag op het traject Boom – Mechelen meevaren.
Aan boord: Alex Colonna, 1 sterrenchef van Centpourcent, die een driegangenlunch verzorgde met witloof in de hoofdrol, een biersommelier die een bijpassend bier uitschenkt, een witloofteler en veertig passagiers.
Tijdens de overheerlijke menu kregen we uitleg over de witloofteelt, de sympathieke dame, had allerlei wortels en knollen bij en lichtgevend zaad, heuh?. Al snel werd ons duidelijk dat witloof niet zo maar als kool uit de grond schiet, maar dat dit een intensieve teelt is.
Eerst wordt er met het lichtgevende zaad, gezaaid dus…Het heeft zo een kleurtje zodat je goed kan zien waar gezaaid is.
Vervolgens komt er een wortel met loof uit.
Het loof wordt eraf gedaan, en dan gaat de wortel de koelcel in op -1° om uitschieten te vermijden.
Vervolgens, afhankelijk van de “cultuur” gaat deze wortel in bakken met water (hydrocultuur) of in volle grond in een witloofschuur, en begint het witloof te groeien.
Dan wordt het witloof van de wortel gehaald (cichorei) en wordt het verpakt en gaat het naar de veiling of het warenhuis.
Dan het menu (tje) kijk en geniet mee, wij waren die dag écht met “ons gat” in’t bier gevallen, top menuutje, lekkere biertjes, ik zou zo terug de boot willen nemen 🙂
Bouchot mosselen en Matcha thee
Kort gebakken mosselen met venusschelpen en Gillardeau oesters, emulsie van Matcha thee gel van gentiaan en versnipperde witloof
Bier: Vedette White
Duif en Houtskool
Jonge duif gegrild op houtskool aardappel, witte kool en peterselie
Bier: Maredsous Tripel
Citrus en Chocolade
Met mascarpone – olijfolie – crunch van sinaasappel
Bier: Duvel Tripel Hop
Praline met cichorei