#yesicantuna met Rio Mare

Tonijn in blik Rio Mare

Vorige woensdag volgde ik bij Mmmmh in Brussel een kookworkshop met Rio Mare. Het doel: creatief koken met tonijn uit blik. Nu hoor ik iedereen (inclusief mezelf) al denken “tonijn uit blik.. dat is toch bijlange niet zo goed als verse” en “is de tonijn niet met uitsterven bedreigd dus mogen we dat nog wel eten?’. Daarom enkele dingen over de tonijn uit blik van Rio Mare die je misschien nog niet wist!

* Tonijn uit blik is een wardig alternatief voor verse vis. Omdat hij afgeschermd wordt van licht en lucht behoudt de vis al zijn voornaamste voedingskwaliteiten. Tonijn uit blik bevat over het algemeen zelfs meer omega-3-vetzuren dan verse tonijn.

* De tonijn uit blik van Rio Mare bevat geen graten en geen bewaarmiddelen. Hij is uitermate geschikt voor zowel koude als warme bereidingen. Heel handig is dat je de blikjes gewoon altijd in huis kan hebben en dus gemakkelijk kan gebruiken wanneer je niet veel tijd hebt om boodschappen te doen.

* Rio Mare is oprichter en actief lid van ISSF en wil mee het voortbestaan en de duurzaamheid van tonijnreserves garanderen en dit door bijvangst te beperken en door het uitsluiten van illegale en ongemelde visvangst.

* Verder vist Rio Mare ook niet op blauwvintonijn, een met uitsterven bedreigde soort, en draagt de tonijn die ze wel vangen een MSC-label dat garandeert dat de vis afkomstig is van duurzaam beheerde visvangst.

Dat allemaal gezegd zijne was ik toch wel gerustgesteld en kon de workshop echt beginnen! Verrassend vond ik de gerechten die we gingen maken. Bij tonijn uit blik denk ik als eerste aan een lekkere tonijnsla voor op de boterham of een koude pastasalade met tonijn maar er zijn natuurlijk veel meer mogelijkheden. Ik toon jullie enkele echt heel smakelijke gerechtjes die op de workshop klaargemaakt werden ter inspiratie!

Rilette van tonijn Rio Mare

Rilettes van tonijn met mascarpone, citroen, knoflook en peterselie op zuurdesembrood met een frisse groene salade

Tartaar van tonijn met courgette, tomaat en spinazie Rio Mare

Tartaar van tonijn met balsamico-emulsie en courgettekaviaar met tijm

Gegrilde aubergine met tonijn pesto en kerstomaten Rio Mare

Geroosterde aubergine, tonijn, kerstomaten en peterseliepesto

Tonijnballetjes met peterselie en quinoa Rio Mare

Balletjes van tonijn en ricotta, carpaccio van tomaat, quinoa met peterselie

Meer info en recepten vind je op www.riomare.be!

Comments are closed.