Na het torentje van Sint-Jakobsnoot met koningskrab en avocado is het tijd voor “den tweede gang”: het hoofdgerecht! Het tweede receptje dat we klaarmaakten op de Miele stoomcursus was een heerlijk stukje duif met witloof, spelt en pompoen. Een feestelijk bordje dat me meteen naar de feestdagen deed verlangen! Al was deze avond op zich ook al een feest. Lekker eten in het goede gezelschap van Myriam van Hap & Tap, Alexia van Must Be Yummie en Bart van Nullam Microwaveum, meer moet dat niet zijn!
Nodig? (dit recept is voor 4 personen)
Duif
- 4 duiven (volledig ontbeend)
- peper – zout
- olijfolie
Witloof
- 8 stronkjes miniwitloof
- 500 ml kippenbouillon
- peper – zout
- nootmuskaat
- suiker
- boter
- 1 cm gember
Spelt
- 100 spelt
- 500 ml kippenbouillon
- 1 el zure room
- 1 sjalot, fijngesneden
- 1 el peterselie, fijngesneden
- peper – zout
Pompoenreepjes
- 1 butternut pompoen
- peper – zout
- olijfolie
- suiker
Crème van pompoen
- Rest van de butternut pompoen
- 2 sjalot
- 100 gr kippenbouillon
- 100 gr melk
- 50 gr hazelnoot
- suiker
- curry
Hoe?
Duif
- Kruid de duif met peper, zout en olijfolie
- Trek het vlees vacuüm of maak stoompakketjes van hittebestendige folie en doe daar de duif in
- Gaar de duif 5 minuten in een stoomoven op 65 graden
- Kleur de duifjes kort aan
- Zet ze een minuutje in een voorverwarmde oven van 180 graden
Witloof – gestoomd
- Trek 4 stronkjes miniwitloof samen met een klontje boter en een soeplepel kippenbouillon vacuüm of maak opnieuw stoompakketjes met hittebestendige folie
- Stoom ze gedurende 30 minuten op 100 graden
- Kruid nu het witloof met peper, zout, nootmuskaat en suiker
- Kleur de stronkjes nog even aan in wat boter
Witloof – gebakken
- Snij 4 stronkjes witloof fijn
- Stoof aan in een beetje boter
- Kruid met peper, zout, suiker en vers geraspte gember
Spelt
- Kook de spelt gaar in kippenbouillon
- Giet de spelt af
- Verfris de gare spelt onmiddellijk in ijswater
- Meng de koude spelt met zure room, sjalot en peterselie
- Breng op smaak met peper en zout
Pompoen
- Snij van de butternut 8 fijne, dunne plakjes (ongeveer 2 mm dik, 8 cm lang en 5 cm breed)
- Wrijf ze in met peper, zout, olijfolie en een snuifje suiker
- Rol hierin de afgewerkte spelt
Crème van pompoen
- Stoof de sjalotjes aan in een klontje boter
- Voeg de stukken pompoen toe
- Kruid met peper, zout, suiker en curry
- Bevochtig met kippenbouillon en melk
- Voeg de hazelnoten toe
- Kook gedurende 20 minuten tot de pompoen gaar is
- Mix tot een gladde crème
Serveren
- Schik de rolletjes pompoen samen met het gebakken witloof, het gestoomde witloof en de duif op het bord. Werk af met toefjes pompoencrème.
- Het gerecht kan nog extra afgewerkt worden met rondjes rauwe pompoen, peterseliewortel, rauw rood witloof en wat gebakken girollen
Recept: Thomas Locus – Bistro Margaux
Met dank aan Miele