Pastinaak, een superlekkere groente die ik eigenlijk veel te weinig op tafel zet. Toen ik onlangs Jan Tournier op njam! een receptje met kip en pastinaak zag klaarmaken was ik meteen verkocht. Ik gaf er mijn eigen draai aan en combineerde een zachte crème, knapperige chips en krokante frietjes van pastinaak met een simpele kipfilet. Nooit gedacht dat je met zo weinig ingrediënten zo’n smaakvol en stijlvol gerechtje kon maken!
Nodig? (voor 2 personen)
- 2 pastinaken
- 2 kipfilets
- kipkruiden
- 100 ml room
- scheutje melk
- peper – zout
Hoe?
Crème met pastinaak
- Schil 1 pastinaak
- Snij één van de pastinaken in blokjes
- Zet ze onder met water en een scheutje melk
- Breng aan de kook
- Kook de pastinaakblokjes gaar
- Giet ze af
- Doe ze in de blender samen met de room
- Mix tot een gladde puree
- Breng op smaak met een snuifje peper en zout
Chips van pastinaak
- Schil de tweede pastinaak
- Schil er vervolgens met een dunschiller een 20-tal sliertjes van
- Hou de rest opzij voor de frietjes van pastinaak
- Verhit 300 ml zonnebloemolie op het vuur tot ongeveer 160 graden
- Frituur hierin de sliertjes tot ze goudbruin zijn (duurt ongeveer 1 minuutje)
- Laat uitlekken op keukenpapier
Frietjes van pastinaak
- Snij het overige stuk van de pastinaak in frietjes
- Leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier
- Bak ze gedurende 30 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden
Serveren
- Kruid de kipfilet met kipkruiden
- Bak ze gaar in een anti-kleefpan
- Schep een lepel van de crème van pastinaak in een bord
- Snij de kipfilet in stukjes en leg bovenop de crème
- Werk af met de frietjes van pastinaak en de chips van pastinaak
One Comment