Dit recept doen we even uit de doekjes: hartige koekjes met Appenzeller en rozemarijn.

APP Petits sablés à l'Appenzeller® et au romarin

Van alle kazen uit Zwitserland is de Appenzeller toch wel mijn favoriete kaas!
Een serieus pittige kaasje, maar oh zo lekker. Heerlijk om zelf hartige zandkoekjes van te maken.

Voor ongeveer 24 koekjes

Nodig?

• 250 g bloem
• 1 mespunt chilipoeder
• 200 g Appenzeller (*), geraspt
• 1 tl rozemarijn, fijngehakt
• 160 g boter
• Zout en peper

Hoe?

• Meng in een kom de bloem, het zout, de peper, de chilipoeder, de Appenzeller® en de rozemarijn. • • Voeg de boter toe.
• Meng goed en vorm tot een deegbal.
• Bedek de deegbal met keukenfolie en zet 30 minuten koel.
• Rol het deeg uit tussen 2 vellenbakpapier tot een schijf van 5mm dik.
• Steek met een uitsteekvormpje cirkels uit van 4 cm doorsnee.
• Verwarm de oven voor op 175 °C.
• Verdeel de koekjes over een met bakpapier beklede bakplaat.
• Bak 15 à 20 minuten in de oven.
• Klaar!

(*)Appenzeller® SURCHOIX.
De pittige, smaakvolle kaas uit het Appenzellerland.

De Appenzeller® SURCHOIX wordt al 700 jaar erkend en op prijs gesteld door kenners. Dit zal altijd een vaste waarde blijven, want deze pittige kaas met zijn volle smaak uit het Appenzellerland is een van de grote kaasspecialiteiten van Zwitserland.
Het ongerepte gebergte en de lichtglooiende landschappen vol weidegras, tussen het meer van Konstanz en het massief van Säntis, is de ideale omgeving voor de natuurlijke en versterkende rauwe melk waarvan de Appenzeller®-kaas wordt gemaakt.
In het Appenzellerland maakt de traditionele knowhow deel uit van de voorvaderlijke gebruiken die met liefde in stand worden gehouden, net zoals de snarenmuziek, het ‘Talerschwingen’ en de boerenschilderkunst. Het is dus niet verrassend dat deze streek de bakermat is van een van de kaasvariëteiten die zowel in Zwitserland als in de rest van de wereld het meest op prijs worden gesteld.
De authenticiteit van de Appenzeller®-kaas wordt gegarandeerd door de strikte afbakening van het productiegebied dat de ‘halve kantons’ van Appenzell Innerrhoden en Appenzell Ausserrhoden bestrijkt, evenals bepaalde delen van de kantons Sankt Gallen en Thurgau, waar de kaas geproduceerd en gekoesterd wordt volgens een traditioneel recept. De kaas heeft zijn weergaloze smaak te danken aan de constante zorg die hij krijgt tijdens het rijpen, alsook aan de mysterieuze pekel met kruiden waarvan de samenstelling een goed bewaard geheim blijft.
Deze karaktervolle specialiteit is aan te bevelen op elke kaasschotel, in de bereiding van een gerecht of als afsluiter van een maaltijd. De Appenzeller® SURCHOIX heeft alle troeven om fijnproevers over de hele wereld te verleiden en te bekoren.
Het goudkleurige etiket met het blauw-rode logo van het merk staat borg voor de herkomst en de kwaliteit van de Appenzeller® SURCHOIX.

Met dank aan Sparkies voor de mooie foto.

Comments are closed.