Spring naar de inhoud

Gebakken rijst bestel ik steevast als we Chinees uithalen maar ik maak het ook af en toe zelf klaar. Het is hét perfecte gerechtje om restjes in te verwerken. Ik gebruikte voor deze versie een restje hamblokjes, kip, paprika en wortel. Maar ook ingrediënten zoals roze garnalen, varkensvlees, selder, prei, sojascheuten of champignons kunnen perfect gebruikt worden. Vergeet zeker de sesamolie niet, die maakt het gerechtje echt af!

Nodig? (voor 4 personen)

  • 250 gr basmatirijst
  • 2 eieren
  • wokolie
  • 2 wortels
  • 1 paprika
  • 75 gr doperwtjes
  • 100 gr hamblokjes
  • 1 kipfilet, in reepjes
  • 2 el sojasaus
  • 1 kl kurkuma
  • 1 kl sesamolie
  • peper – zout
  • 2 stengels lente-ui, fijngehakt
  • 1 kl sesamzaadjes
  • verse koriander

Hoe?

  • Kook de rijst gaar en laat deze afkoelen
  • Kluts de twee eitjes los in een kommetje
  • Verhit een scheutje wokolie in een wokpan op het vuur
  • Giet de losgeklopte eitjes er in en laat stollen tot je stukjes roerei hebt
  • Schep de stukjes uit de pan en hou ze apart
  • Snijd de wortels en de paprika in kleine blokjes
  • Verhit opnieuw een scheutje wokolie in de wokpan
  • Voeg de stukjes wortel en paprika, de doperwtjes, de hamblokjes en de reepjes kip toe
  • Roerbak een 5-tal minuutjes
  • Voeg vervolgens de rijst en de stukjes roerei toe
  • Breng het geheel op smaak met twee eetlepels sojasaus, één theelepel kurkuma, één koffielepel sesamolie, peper en zout (of extra naar smaak)
  • Serveer de gebakken rijst met met wat fijngehakte lente-ui, sesamzaadjes en enkele blaadjes koriander
  • Klaar!