Heinz Ketchup met 50% minder suiker en zout

Heinz heeft zopas een nieuwe variant Ketchup op de markt gebracht: de Heinz Tomato Ketchup 50/50. Deze ketchup bevat 50% minder zout en 50% minder suiker dan de klassieke versie maar behoudt wel de herkenbare smaak!

Heinz 50/50 ketchup

Lekker en gezond sinds 1876

Heinz Tomato Ketchup werd in 1876 voor het eerst gemaakt van verse, zongerijpte tomaten, azijn, suiker, water en een geheime kruidenmix. Kunstmatige toevoegingen kwamen er toen – en nu ook nog steeds niet – aan te pas. De tomatenketchup werd meteen een groot succes. De dag van vandaag willen we met z’n allen echter niet alleen lekker, maar ook vooral gezond eten. Daarom komt Heinz met een nieuwe ketchup met nog minder zout en suiker op de markt. Deze innovatie komt er niet ineens. Al in 2008 introduceerde Heinz een ketchup met 30% minder suiker en 25% minder zout dan de klassieke versie.

In 2015 ging Heinz nog een stap verder en werd de Heinz Tomato Ketchup 50% gelanceerd. Deze variant bevatte maar liefst 50% minder suiker en 25% minder zout. Suiker heeft een belangrijke invloed op de smaak, textuur en de kleur van ketchup. Het suikergehalte reduceren zonder toegevingen te moeten doen op smaak, textuur en kleur is dus een hele uitdaging. Maar Kraft Heinz vond slimme oplossingen zoals het toevoegen van extra tomaten om beide doelstellingen te realiseren. De textuur, kleur en smaak van de ketchup moeten immers blijven voldoen aan de eisen van de kopers. En dat is soms precisiewerk. Zo is een ketchup pas dik genoeg als deze met een maximale snelheid van 0,045 km per uur uit het flesje komt. En ja, dat wordt uitgebreid getest!

Heinz gaat nu nog een stap verder met de nieuwe Heinz Tomato Ketchup 50/50 door ook het zoutpercentage met 50% te verlagen. Door de nieuwste ontwikkelingen in de suiker -en zoutreductie toe te passen is men er in geslaagd om de herkenbare smaak van de originele Heinz tomatenketchup te bewaren.

Tomatenweetjes
Al vanaf 1933 maakt Heinz zijn tomatenketchup van eigen zongedroogde tomaten gekweekt uit Heinz tomatenzaden. Het bedrijf deed er ruim dertig jaar over om haar eigen tomatenzaden te kweken. Tijdens het verbouwen van de tomaten staat duurzaamheid centraal, Heinz gebruikt een minimale hoeveelheid bestrijdingsmiddelen en is spaarzaam met water. Door het aanbrengen van een irrigatiesysteem in de grond, groeien de wortels dieper, waardoor een stevigere plant wordt gekweekt met meer tomaten per plant. Bovendien verdampt er zo min mogelijk water en krijgt de tomatenplant precies zo veel water als nodig is. Elk jaar verwerkt Heinz maar liefst 40 miljard tomaten.

Ter gelegenheid van de lancering van de nieuwe ketchup creëerde chef Alex Joseph van restaurant Rouge Tomate in Brussel (hoe toepasselijk?!) een heerlijk menu op basis van tomaten. Kijk maar even mee!

Oesters met Heinz Ketchup
Rollade-tomaat  
Gazpacho met ketchup
Ribbetjes  
Ketchupcake

Wat een zalige menu was me dat! Met als afsluiter, I kid you not, ketchupcake. Jawel, cake gemaakt met ketchup in het beslag. Lijkt misschien een beetje vreemd maar het was echt heel lekker. Ook de oesters met ketchup vond ik een topcombinatie! Na dit heerlijke etentje kan ik alleen maar concluderen dat de Heinz Tomato Ketchup 50/50 echt even lekker smaakt als de gewone variant. De moeite om zelf ook eens uit te proberen dus. De nieuwe ‘Heinz Tomato Ketchup 50/50’ is verkrijgbaar in de meeste supermarkten.

Als afsluiter van het Ketchupevent kreeg ik ook een supertof gepersonaliseerd flesje Heinz Ketchup met mijn naam erop mee naar huis. Echt heel cool! Bedankt Heinz & PeppeRmint!

Heinz tomatenketchup

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.