Spring naar de inhoud

Hoewel ik echt verzot ben op sushi waag ik me er toch maar zelden aan om deze Japanse lekkernij zelf thuis klaar te maken. Want eerlijk gezegd vind ik het maken van de rolletjes echt een prutswerkje. Wat ik wel graag klaarmaak is een sushibowl of ook wel een pokébowl genoemd: een heerlijke kom vol ingrediënten die ook in sushirolletjes gebruikt worden. Gewoon samenvoegen in een bowl en klaar. Gemakkelijk, snel en minstens even lekker!

Nodig? (voor 4 personen)

  • 250 gr sushirijst
  • 350 ml water
  • 3 el rijstazijn
  • 1 el suiker
  • 500 gr verse zalm
  • 1 grote wortel
  • enkele radijsjes
  • 1 avocado
  • 1 bakje edamame (groene sojaboontjes)
  • 1 bake wakame (zeewiersalade)
  • 1/2 komkommer
  • 2 stengels lente-ui
  • 1 el witte sesamzaadjes
  • 1 el zwarte sesamzaadjes
  • sojasaus
  • wasabi

Hoe?

  • Doe de rijst in een zeefje en spoel ‘m tot het water dat door de rijst loopt helemaal helder is
  • Zet de rijst onder met water en laat 20 minuten weken
  • Doe de rijst met 350 ml zuiver water in een pot en plaats op het vuur
  • Breng aan de kook en laat gedurende 10 à 15 minuten koken op een zacht vuurtje (tot de rijst het water volledig heeft opgenomen en er niet meer “nat” uit ziet)
  • Zet de pot met rijst van het vuur en laat nog 10 minuten staan onder deksel
  • Meng vervolgens de rijstazijn en de suiker onder de rijst
  • Laat nu afkoelen tot kamertemperatuur
  • Snijd de wortel in linten, de radijsjes en de komkommer in plakjes en de avocado en de zalm in blokjes
  • Verdeel de afgekoelde rijst over vier bordjes of kommetjes
  • Verdeel er de groentjes, de wakame en de zalm over
  • Bestrooi met witte en zwarte sesamzaadjes en fijngehakte lente-ui
  • Serveer met sojasaus en wasabi
  • Klaar!