Stoverij van hinde met wintergroentjes

De herfst is toch wel echt mijn favoriete seizoen moet ik zeggen. Zo kijk ik elk jaar weer uit naar zonnige herfstwandelingen, naar het vallen van de blaadjes, naar de lekker warme truien die terug bovengehaald mogen worden en misschien nog het meest van al naar de seizoensproducten die in de herfst beschikbaar zijn! Witloof, pompoen, raapjes en bietjes, kolen, wild, pastinaken, appels, paddenstoelen, … stuk voor stuk producten waar ik verzot op ben. In dit gerechtje verwerkte ik alvast verschillende van deze topproductjes en zo kwam ik tot een heerlijke stoverij van hinde met verschillende wintergroentjes. Heerlijk, al zeg ik het zelf! ūüėČ De hinde kan in dit recept ook vervangen worden door andere soorten wild, denk maar aan hert, ree of everzwijn bijvoorbeeld. Ook qua groentjes kan je naar hartelust vari√ęren!

Stoverij van hinde met wintergroentjes

Stoverij van hinde met wintergroentjes

Nodig? (voor 4 personen)

Voor de stoverij:

  • 500 gr stoofvlees van hinde
  • 1 el bloem
  • 1 grote ui
  • 2 wortels
  • 2 grote knolrapen
  • 1 pastinaak
  • 350 ml wildfond
  • 350 ml rode wijn
  • 1 takje tijm
  • 1 blaadje laurier
  • 2 el bessenconfituur
  • boter
  • peper – zout

Voor de wintergroentjes:

  • 1 pastinaak
  • 1 grote knolraap
  • 2 wortelen
  • 2 stonken witloof

Voor de puree van knolselder: 

  • 1/2 knolselder
  • 1 klontje boter
  • peper – zout

Voor de appelmoes: 

  • 4 grote appels
  • 1 scheutje water
  • 1 mespunt kaneel
  • boter

Hoe?

Maak de stoverij: 

  • Verhit een klontje boter in een grote stoofpot op het vuur
  • Dep het vlees goed droog, kruid met peper en zout en schroei het dicht in de boter
  • Bestrooi het vlees met een lepel bloem en roer goed om
  • Snipper de ui fijn en snijd de wortels, de raapjes en de pastinaak in blokjes
  • Voeg alle groentjes bij het vlees en laat enkele minuten meebakken
  • Voeg het takje tijm en het blaadje laurier toe
  • Bevochtig het geheel met de wildfond en de rode wijn
  • Laat stoven op een zacht vuurtje tot het vlees lekker mals is (minimum anderhalf uur)
  • Meng onder de stoverij daarna nog twee eetlepels bessenconfituur en kruid indien nodig bij met peper en zout

Maak de wintergroenten: 

  • Schil de pastinaak, wortelen en raap
  • Snijd ze in kleine blokjes en doe ze in een ovenschaal
  • Besprenkel met olijfolie en kruid met peper en zout
  • Rooster de groentjes 25 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden
  • Snipper het witloof fijn
  • Haal de groentjes uit de oven en meng er de reepjes witloof onder
  • Rooster de groentjes nog 25 minuten verder in de oven

Maak de puree van knolselder: 

  • Schil de knolselder en snijd in grove stukken
  • Kook ze gaar in gezouten water met daarin een scheut melk
  • Giet de knolselder af
  • Doe de stukjes samen met een klontje boter, peper en zout in de blender
  • Mix tot een gladde puree zonder brokjes

Maak de appelmoes: 

  • Schil de appels en verwijder het klokhuis
  • Snijd ze in kleine blokjes
  • Smelt een klein klontje boter in een pot
  • Stoof er de stukjes appel in aan
  • Voeg een scheutje water toe en laat de appels volledig gaar koken tot moes
  • Doe er nog een mespuntje kaneel bij
  • Mix de appelmoes glad

Afwerking:

  • Serveer de stoverij samen met de wintergroentjes, de puree van knolselder en de appelmoes
  • Doe er indien gewenst nog een lekkere aardappelbereiding bij zoals kroketjes of pommes duchesse
  • Klaar!

Dit recept uitgeprobeerd? Laat het mij weten via Instagram!
@stephanie_bex #kokenophakken!

3 Comments

  1. Pingback: Wortel-knolseldersoep met gebakken coquilles - Koken op hakken

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.