Spring naar de inhoud

Dit recept voor konijn op Limburgse wijze draag ik echt een warm hart toe, want het is er eentje dat mijn oma en opa mij hebben leren klaarmaken. Ik heb veel mooie herinneringen aan de keren dat ik bij hen op bezoek ging en konijn met appelmoes en kroketjes te eten kreeg. Dat was telkens echt een feest. Ook nu maken ze af en toe nog eens dit gerecht klaar en dan geniet ik er nog even hard van als vroeger. Onlangs kreeg ik het idee om eens zelf konijn klaar te maken. Na een telefoontje naar de oma om haar recept nog eens te overlopen ging ik zelf aan de slag. Of het even lekker was als bij hen? Bijna! 😉

Konijn op Limburgse wijze

Nodig? (voor 4 personen)

  • 1 konijn (alle stukken behalve de kop en organen, versneden)*
  • 2 uien
  • 100 gr suiker
  • 100 ml azijn
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 kruidnagels
  • 1 el Luikse siroop (of bessenconfituur)
  • roux voor bruine sauzen
  • peper – zout
  • boter

* Deze hoeveelheden zijn berekend op een konijn van +- 1750 gram.

Hoe?

  • Kruid de stukken konijn met peper en zout
  • Smelt een klontje boter in een grote pot
  • Kleur hier de stukken konijn in aan tot zo rondom mooi bruin zijn
  • Voeg vervolgens de gesnipperde ui toe en laat enkele minuten meestoven
  • Zet het vlees vervolgens voor driekwart onder water
  • Voeg de suiker, de azijn, de laurier en de kruidnagels toe
  • Laat het geheel +- 2 uurtjes pruttelen op een zacht vuurtje onder deksel
  • Haal de stukken konijn uit de saus
  • Bindt de saus met de roux voor bruine sauzen
  • Voeg de Luikse siroop toe
  • Laat nog enkele minuutjes inkoken
  • Leg de stukken konijn terug in de saus
  • Serveer met verse appelmoes en kroketjes
  • Klaar!

Dit konijn op Limburgse wijze uitgeprobeerd? Laat het mij weten via Instagram! @stephanie_bex!