Around the world with Knorr: Fez

In mijn vorige blogpost “Around the world with Knorr” vertelde ik jullie al over mijn leuke plannen met de nieuwe vloeibare bouillons van Knorr en mijn bijhorende inspiratiereis naar Marokko. Tijd om jullie nu wat meer te vertellen over die reis en wat ik er zoal geproefd heb. Here we go! Fez of Fès is de op twee na grootste stad van Marokko, na Casablanca en Marrakesh. Het oude centrum is geheel autovrij en trekt elk jaar veel toeristen. Fez is bekend door zijn ambachtelijke leer- en tapijt-industrie, het maken van Mozaïeken en keramiek-industrie. De omgeving van Fez is heel vruchtbaar en boeren uit de regio verkopen dan ook hun groenten en fruit in de stad. Ik had in de stad een hele fijne tijd en som graag enkele hoogtepunten op!


Marokkaans ontbijt

Niets zo leuk als de dag beginnen met een heerlijk ontbijtje. En daar weten ze in Marokko alles van. In de ochtend werden we telkens verwend met onder andere  msemmen (Marokkaanse pannenkoeken), vers brood, koekjes, versgeperst sinaasappelsap, zelfgemaakte confituur en uiteraard muntthee. Van een kickstart gesproken!

Marokkaans ontbijt
Kuieren in de Medina 

De oude Medina van Fez is één van de mooisten van heel Marokko. Je kan er heerlijk rondstruinen langs alle winkeltjes en markten en vindt er heel wat gezellige restaurants en cafeetjes. Zo ontdekken we het populaire Café Clock waar het gezellig zitten is met een kopje thee en lunchen we bij Le Tarbouche. Le Tarbouche is een leuk zaakje dat pas enkele maanden open is. Ze serveren hier zowel Marokkaanse – als Fusiongerechten. We bestellen nacho’s Moroccan style, aardappelwedges met cajun en een pizza met pikante tomatensaus en Marokkaanse merguez. Super lekker! Om ons eten wat te laten zakken maken we een wandeling naar de Jardin Jnan Sbil: een prachtige tuin vol bloemen en planten en tevens ook een heerlijke plek om even tot rust te komen. In de medina koop ik ook enkele kruiden, saffraan en vers gemaakte amandelpasta. Allemaal ingrediënten die ik thuis kan verwerken in Marokkaanse recepten. In het midden van de Medina vind je ook Chez Rachid waar je lekker traditioneel Marokkaans kan eten. We eten een kefta tajine met tomatensaus en ei en een Marokkaanse pastilla met kip. Heeeerlijk!


Marokkaanse kookles 

Op onze tweede dag in Fez volgen we een Marokkaanse kookles bij Samira. In de ochtend brengen we bezoekje aan de markt. In tegenstelling tot bij ons is het hier niet één keer per week markt maar echt alle dagen. Zo kunnen alle ingrediënten steeds heel vers gekocht worden. Op de markt zien we kraampjes vol fruit en groenten maar ook veel specerijen, droge waren zoals bloem, couscous, pasta en veel vlees. Samira kent alle kraampjes en marktkramers en weet dus perfect waar ze wat het best kan kopen. Het menu voor vandaag mogen we zelf mee bepalen. Samira vraagt naar onze voorkeuren. Liever zoet of hartig? Vlees of vegetarisch? Soep of salade? Of beide? Zo beslissen we om bonensoep, Marokkaanse auberginesalade, gekruide wortels, geroosterde paprika, tajine met lamsvlees en pruimen en briouats met gecondenseerde melk en amandelen klaar te maken. En ohja, ook nog vers gemaakt brood erbij natuurlijk. In Samira’s keuken gaan we samen aan de slag. Samira legt ons uit dat ze veelal op gevoel kookt en niet zo zeer alle ingrediënten netjes afweegt. Zelfs tijdens het maken van het brooddeeg komt er geen weegschaal aan te pas. Na een uurtje staan er verschillende potten te pruttelen op het vuur en ruikt het al heerlijk in de keuken. We genieten van onze zelfbereide gerechtjes en sluiten af met een glaasje Marokkaanse muntthee en heerlijke koekjes met sesam, een heerlijk recept van Samira’s moeder!


Chefchaouen & Mekenes 

Vrijdag is het gebedsdag in Marokko dus zijn  veel winkels en bezienswaardigheden gesloten. Het is dus de ideale dag voor wat sightseeing te doen buiten de stad. We boekten een tripje naar Chefchaouen, de ruïnes van Volubilis en het stadje Mekenes. Chefchaouen ligt op zo’n drie uur rijden van Fez. Onderweg ontdek je hoe groen Marokko wel is, een grote tegenstelling met de volgebouwde steden. We zagen olijfboomgaarden, plantages vol groene boontjes, ontelbare kuddes schapen, … . Veel mensen hier leven nog van landbouw. Tegen de middag kwamen we aan in Chefchaouen, een drukbezocht stadje omwille van zijn prachtige blauwe kleur. Veel gebouwen zijn lichtblauw of kobaltblauw geschilderd wat mooie foto’s oplevert. Op vrijdag wordt er hier traditioneel couscous met 7 groenten gegeten en dus deden wij lekker mee! Onze trip werd verdergezet naar de ruïnes van Volubilis. Ook hier weer genoten we van het prachtige landschap. Als laatste brachten we nog een bezoekje aan Mekenes. Een gezellig drukke stad met een groot plein in het centrum dat wat doet denken aan Djemaa El Fna in Marrakech. Geweldig om hier de zon onder te zien gaan..

Zijn jullie fan van de Marokkaanse keuken? Laat me zeker weten welke Marokkaanse gerechten jullie wel kunnen smaken!

Met dank aan Knorr voor deze fantastische reis! 

One Comment

  1. Pingback: Around the world with Knorr: Rabat – Koken op hakken

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.