Spring naar de inhoud

Aziatische hapjes, ik ben er verzot op. Loempia’s, dim sum, kipsatéetjes, … en nems! Nems zijn afkomstig uit de Vietnamese keuken en zijn eigenlijk een soort van kleine loempiaatjes die gemaakt worden van rijstpapier. Ze worden gevuld met kip, vis of zeevruchten in combinatie met groentjes, kruiden en glasnoedels. Ik at ze voor de eerste keer tijdens mijn rondreis in Vietnam enkele jaren geleden en had me toen al voorgenomen er zelf eens klaar te maken. Het heeft een tijdje geduurd maar voilà! Om de nems iets gezonder en minder vettig te maken frituurde ik ze niet in een friteuse of in hete olie maar gebruikte ik mijn Snacktastic heteluchtfriteuse. Voor wie dat niet in huis heeft: met een gewone oven lukt het uiteraard ook!

Nodig?

  • 12 ronde vellen rijstpapier
  • 100 gr glasnoedels
  • 4 grote scampi, gepeld en fijngehakt
  • 1 grote wortel, geschild en geraspt
  • 2 stengels lente-ui, fijngehakt
  • enkele blaadjes koriander, fijngehakt
  • 2 el sojasaus
  • olie

Voor de dipsaus:

  • 4 el rijstazijn
  • 2 el suiker
  • 1 limoen, het sap
  • 1/2 el vissaus
  • 1/2 rood pepertje, fijngehakt
  • 1 teen look geperst

Hoe?

  • Leg de glasnoedels in een schaal en overgiet ze met kokend water
  • Laat een 5-tal minuutjes garen
  • Meng ondertussen in een kom de scampi met de wortel, lente-ui, koriander en sojasaus
  • Laat de glasnoedels uitlekken en voeg ze bij in de kom
  • Meng goed
  • Neem een schaal met lauwwarm water en dompel er enkele seconden een vel rijstpapier in onder
  • Leg het vel nu op een propere plank, leg in het midden een lepeltje van de vulling en rol op (zoals een loempia)
  • Herhaal tot de vulling volledig opgebruikt is
  • Bestrijk alle nems met een dun laagje olie en bak ze 5 minuten in de heteluchtfriteuse of oven op 180 graden
  • Laat ze daarna enkele minuten afkoelen en bak ze nogmaals 5 minuten (zo krijgen ze een krokant korstje)
  • Meng ondertussen alle ingrediënten voor de dipsaus
  • Serveer de nems met de dipsaus
  • Klaar!