Pierenpap

Hebben jullie wel eens van pierenpap – ook wel macaronipap genoemd – gehoord? Het is een heerlijk ouderwets dessertje van mijn moemoe zaliger waar ik echt dol op ben. Het wordt gemaakt van macaroni, vanillepuddingpoeder en verse volle melk. 

Nu vraag je je misschien af: verse melk, wat is dat nu juist, in welke mate verschilt die van andere melk en waar haal ik dat? Wel, verse melk onderscheidt zich van de lang houdbare melk doordat de rauwe melk gepasteuriseerd wordt. Gepasteuriseerde melk en melkproducten zijn kort verhit, rond de 72°C. Hierbij worden niet alle bacteriën uitgeschakeld. Daarom blijven gepasteuriseerde producten niet heel lang goed en moeten ze in de koelkast bewaard worden. Verse melk benadert wel veel meer dan de natuurlijke, echte smaak van melk dan lang houdbare melk. Lang houdbare melk wordt gesteriliseerd, alle bacteriën worden gedood door de melk sterk te verhitten boven de 100°C. Daarom is gesteriliseerde melk lang houdbaar en staat het buiten het koelvak in de winkel. Beide soorten koop je dus gewoon in de supermarkt, maar voor de verse melk moet je in het koelvak kijken! Ik gebruik voor dit recept de verse volle melk van Campina.

Terug naar mijn dessertje! Deze pierenpap kan je zowel warm als koud eten. Persoonlijk vind ik ‘m het allerlekkerst als ie net uit de oven komt!

Pierenpap of macaronipap

Nodig?

  • 1 liter verse volle melk van Campina
  • 125 gr macaroni
  • 75 gr suiker
  • 50 gr vanillepuddingpoeder
  • 100 gr rozijnen
  • 1 ei
  • chapelure
  • boter

Hoe?

  • Breng de melk in een pot op het vuur aan de kook
  • Voeg de macaroni en de rozijnen toe
  • Laat de macaroni volledig gaar koken in de melk
  • Voeg dan de suiker en het puddingpoeder toe
  • Roer goed om tot de melk mooi ingedikt is tot pudding
  • Verdeel de pierenpap over verschillende schaaltjes
  • Klop het ei los
  • Verdeel het over de verschillende schaaltjes
  • Strooi er nog wat chapelure over
  • Bedek met kleine klontjes boter
  • Zet de schaaltjes in de oven onder de grill tot de chapelure mooi goudbruin is
  • Klaar!

PS: Goed blazen want de eerste happen kunnen héééél warm zijn! 😉

Dit recept kwam tot stand in samenwerking met Campina.

One Comment

  1. Niet voor mij …. wij kregen dat vroeger ook, gruwelijkkkkkkk 😫

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.