Luchtige cupcakes met blauwe bessen

My head says gym but my body says cupcakes! Onlangs had ik weer eens enorm veel zin in zo’n zalige cupcake met lekker veel frosting op. En dus ging ik aan het bakken, het werden cupcakes met blauwe bessen. Heel belangrijk bij cupcakes is dat ze niet te zwaar maar wel lekker luchtig zijn. Daar zorg ik voor door zowel bakpoeder als baking soda (bicarbonaat) aan mijn cupcakebeslag toe te voegen. Bakpoeder zorgt er voornamelijk voor dat er gas gevormd wordt (om de cupcakes te doen rijzen), baking soda heeft een gashoudend effect, met andere woorden: het gevormde gas wordt vastgehouden. Resultaat: de luchtigste cupcakes EVER!

Cupcakes met blauwe bessen

Nodig?

Voor de cupcakes (12 stuks):

  • 200 gr bloem
  • 125 gr suiker
  • 2 grote eieren
  • 75 ml zonnebloemolie
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl bicarbonaat
  • 75 gr diepvries blauwe bessen

Voor de frosting:

  • 100 gr ongezouten boter, op kamertemperatuur
  • 100 gr bloemsuiker
  • 200 gr roomkaas
  • 2 el sap van blauwe bessen

Voor de afwerking:

  • Verse blauwe bessen

Hoe?

  • Laat de diepvries blauwe bessen lichtjes ontdooien (gebruik het sap dat vrijkomt voor de frosting)
  • Doe bloem, suiker, eieren, zonnebloemolie, bakpoeder en bicarbonaat in de keukenrobot
  • Klop tot een egaal beslag
  • Meng de blauwe bessen met een lepel bloem
  • Spatel ze vervolgens voorzichtig onder het beslag
  • Neem een cupcakevorm en leg er cupcakepapiertjes in
  • Vul elk papiertje voor 2/3 met het beslag
  • Bak de cupcakes gedurende 15 à 20 minuten (afhankelijk van de sterkte van je oven) in een voorverwarmde oven van 180 graden
  • Maak ondertussen de frosting
  • Meng in de keukenrobot de boter met de bloemsuiker
  • Voeg er de roomkaas en het sap van de blauwe bessen aan toe
  • Doe de frosting in een spuitzak met daarin een gekarteld spuitmondje
  • Haal de cupcakes uit de oven en laat ze een kwartiertje afkoelen
  • Spuit er ten slotte een toefje van de frosting bovenop
  • Werk af met verse blauwe bessen
  • Klaar!

Dit recept kwam tot stand in samenwerking met Holland and Barrett.

Meer bakrecepten? Check ook:

2 Comments

  1. Pingback: Citroencake met maanzaadjes - Koken op hakken

  2. Pingback: De aller-smeuïgste cake - Koken op hakken

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.