Tips voor een gezellig avondje aperitieven  

Het is half 5, wij gaan lekker aan de wijn! Yess, aperitieven lijkt wel het nieuwe dineren. Zelf vind ik het ook wel heel erg gemakkelijk om, wanneer er vrienden op bezoek komen, een lekker drankje te serveren en de tafel vol te zetten met lekkere hapjes zodat ik niet heel de avond in de keuken hoef te staan. Graag deel ik met jullie hoe ik dat aanpak en geef ik enkele tips voor een gezellig avondje aperitieven!

Tips aperitieven

  1. Bedenk een leuk thema

I looooove themafeestjes! Wat dacht je van een Italiaanse avond, een fiesta Mexicana of een American themed party? Zowel je hapjes, drankjes als je decoratie en muziek kan je afstemmen op je thema om volledig in de sfeer te komen!

  1. Kies hapjes die je op voorhand kan klaarmaken

Alles begint met een goede voorbereiding. Kies voor fingerfood dat je al kan klaarmaken voor dat je gasten toekomen of dat je enkel nog maar moet afwerken à la minute (in de oven schuiven, even frituren, in stukjes snijden, …). Leuke ideetjes zijn bijvoorbeeld deze paellakroketjes, mini-worstenbroodjes of Vietnamese nems. Naast hartige hapjes kan je ook kiezen voor een zoete afsluiter in kleine porties. Ik begin bijvoorbeeld spontaan te watertanden van deze poffertjes, mini-glaasjes met pindakaasmousse of een gemarmerd madeleintje.

Het is zeker ook oké om zelfgemaakte hapjes aan te vullen met enkele snackjes die je in de supermarkt koopt. Denk maar aan zongedroogde tomaatjes en olijfjes, borrelnootjes of een lekkere dipsaus.

  1. Dek je tafel zorgvuldig

Wanneer je ervoor kiest om verschillende schalen of borden op tafel te zetten en iedereen zelf zijn of haar hapjes te laten nemen kan er wel eens gemorst worden. Maak daarom gebruik van een tafelkleed of van placemats om vlekken op je tafel, stoelen of tapijt te vermijden. Zorg ook voor leuke servetjes op tafel waarmee de gasten hun handen kunnen proper maken na het nemen van een hapje.

Haal vervolgens je leukste servies-items boven zoals kommetjes, schaaltjes en amuseglaasjes om je hapjes in te serveren. Of think outside the box en vul bijvoorbeeld ook eens je wijnglazen met een lekkere vismousse of een klein slaatje. Lekker en origineel! Vergeet zeker geen kleine vorkjes, lepeltjes of prikkertjes op tafel te zetten en ook een klein tafelvuilbakje (om bijvoorbeeld pitten van olijven in te doen) is altijd handig.

  1. Zorg voor een dranktafeltje

Op mijn apero-avonden maak ik altijd een dranktafeltje waar mijn gasten zelf hun glazen kunnen bijvullen. Handig! Ik voorzie een grote ijsemmer en daarin bijvoorbeeld flessen wijn, bier, water of een (non-alcoholisch) aperitief. Een leuke toevoeging in de zomer is een limonadetap gevuld met home-made iced tea of infused water.

  1. Maak niet te veel

Als je enkel fingerfood serveert heb je vaak de neiging om grote volumes te voorzien. Maar vergis je niet, ook hapjes kunnen stevig vullen dus maak zeker niet te veel. Het is immers niet de bedoeling dat je nog met heel wat overschot achterblijft. Om een goed evenwicht te vinden tussen de verschillende hapjes wissel je best lichte en wat zwaardere hapjes met mekaar af.  Ook een mix tussen een aantal warme en een aantal koude snackjes is aan te raden.

En dan nog één laatste tip: geniet! Het gezellig samen zijn met vrienden en familie blijft natuurlijk het allerbelangrijkste op een apéro-avond!

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met De Bijenkorf.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.