Luikse wafels

De quarantaine doet wat met een mens! Mijn favoriete bezigheden de afgelopen weken waren toch wel lezen en bakken! Misdaadthrillers, cakes, waargebeurde verhalen en wafels wisselden mekaar af! Dit weekend waagde ik mij een keertje aan Luikse wafels oftewel suikerwafels. Je kent ze wel, die wafels die je kan kopen aan kraampjes in drukke winkelstraten. Meestal ruik je ze al van ver en is het quasi onmogelijk om voorbij zo’n kraampje te lopen zonder te bezwijken voor zo’n zalige, warme wafel. Voor wie deze lekkernij ook eens zelf wil proberen te maken heb ik het ultieme recept! En jep, het is inclusief van die bruin gekarameliseerde randjes die zo extreem lekker zijn!

Dit recept vraagt iets meer werk en concentratie dan de recepten die je normaal hier op de blog kan vinden. Ik heb dan ook alle stappen heel gedetailleerd uitgeschreven en geef onderaan ook nog een aantal nuttige tips mee. Succes verzekerd!

Luikse wafels suikerwafels

Luikse wafels of suikerwafels

Nodig? (voor 7 grote wafels)

  • 500 gr bloem
  • 2 kl zout
  • 250 ml melk
  • 5 gr droge gist
  • 2 el kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 225 gr heel zachte boter
  • 250 gr parelsuiker
  • poedersuiker

Hoe?

  • Doe de bloem samen met het zout in de mengkom van de keukenrobot
  • Giet de melk in een kommetje en verwarm +- 45 seconden in de microgolfoven (de melk moet lauwwarm zijn, zeker niet heet)
  • Doe de gist en de suiker bij de lauwe melk en laat 5 minuutjes staan om de gist te activeren
  • Maak een kuiltje in de bloem en giet het gistmengsel erin
  • Voeg de twee eieren toe en kneed het geheel met de deeghaak in de keukenrobot tot een samenhangend deegje (+- 5 minuten kneden)
  • Voeg nu heel rustig de boter toe, lepel voor lepel (de volgende lepel mag er pas bij als de vorige volledig opgenomen is door het deeg)
  • Laat nog +- 3 minuten kneden als alle boter opgenomen is
  • Dek de mengkom af met een handdoek of plasticfolie en laat het een half uur rusten op een warme plaats
  • Spatel vervolgens de parelsuiker onder het deeg
  • Verdeel het deeg in 7 porties van +- 200 gram
  • Leg ze op een bakplaat die bekleed is met bakpapier en lichtjes geolied is met een neutrale olie of gesprayd is met bakspray
  • Voorzie genoeg ruimte tussen de verschillende deegbolletjes (max. 4 per bakplaat)
  • Dek ze af met een laagje plasticfolie dat is ingesmeerd met een neutrale olie of gesprayd met bakspray
  • Laat de deegjes 1 uur rijzen op een warme plaats
  • Verhit het wafelijzer (mag goed heet zijn, ik gebruikte de heetste stand)
  • Neem een diep bord en schep daarin een laagje poedersuiker
  • Rol de deegjes door een laagje poedersuiker en leg ze daarna in het wafelijzer (je hoeft geen vetstof te gebruiken)
  • Bak de wafels in +- 4 à 5 minuten goudbruin
  • Serveer warm
  • Klaar!

Luikse wafels suikerwafels

Tips:

  • Hoe weet je of je gist geactiveerd is? Na een paar minuutjes moet er op de melk een schuimig laagje komen met belletjes. Zo niet, wacht nog een vijftal extra minuutjes. Als er daarna nog niets te zien is was de melk waarschijnlijk nog te koud of te heet. Dan kan je best opnieuw beginnen.
  • Het is heel belangrijk dat de boter goed zacht is en traag onder het deeg gemengd wordt. Dit duurde bij mij in totaal meer dan 5 minuten.
  • “Laat je deeg rijzen op een warme plaats”. Dat kan gewoon op kamertemperatuur maar op koude dagen kan je ook je oven gebruiken. Dat doe je zo: zet je oven gedurende 1 minuut aan op 180 graden en zet die daarna meteen weer uit. Je oven heeft nu een ideale (niet te warme, niet te koude) temperatuur om je deeg te laten rijzen.
  • Wil je zo’n bruin gekarameliseerd suikerlaagje aan je Luikse wafels? Maak je ijzer tussen het bakken dan niet schoon en laat de overtollige suiker gewoon liggen. Dit zal mooi bruin karameliseren op je volgende wafel.
  • Je wafelijzer na de laatste wafel terug proper krijgen? Gebruik heel heet water en soda kristallen!

Dit recept uitgeprobeerd? Laat het mij weten via Instagram! @stephanie_bex #kokenophakken!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.