Spring naar de inhoud

Op warme dagen snack ik vaak naar lichte, koude gerechten. Salades bijvoorbeeld! Klassiekers die hier regelmatig op tafel komen zijn bijvoorbeeld salade geitenkaas, tomaat-mozzarella en caesar salad. Super lekker allemaal maar soms mag het ook wel eens een tikje exotischer zijn. Enkele jaren geleden maakte ik een fantastische reis naar Vietnam en daar leerde ik de Vietnamese noedelsalade kennen. Een fantastisch gerecht want deze salade heeft zowat alles waar ik van hou. Een lekkere bite door de knapperige groentjes en de pinda’s, de perfecte zoet-zuurbalans door de yummie dressing en een flinke dosis frisheid door de verse kruiden. Zalig gewoon. Deze noedelsalade is daarnaast licht verteerbaar en dus perfect als lunch of als licht avondmaal!

Vietnamese noedelsalade (4 personen)

Nodig?

  • 300 gr dunne rijstnoedels
  • 250 gr gehakt
  • 1 el vissaus
  • 1 el sojasaus
  • Enkele blaadjes fijngehakte munt
  • Enkele blaadjes fijngehakte koriander
  • 1 el olie
  • 2 wortels, geraspt
  • ¼ rode kool, in dunne reepjes
  • ½ komkommer, in plakjes
  • 1 Romeinse sla, in reepjes
  • 100 gr sojascheuten

Voor de dressing:

  • 8 el rijstazijn
  • 1 limoen, het sap
  • 3 el sojasaus
  • 1 kl vissaus
  • 1 teentje look, geperst
  • 2 à 3 el fijne kristalsuiker

Voor de afwerking:

  • Enkele blaadjes fijngehakte munt
  • Enkele blaadjes fijngehakte koriander
  • 1 handje fijngehakte pindanootjes
  • 1 el sesamzaadjes

Hoe?

  • Kook de rijstnoedels beetgaar in water
  • Giet ze af, spoel ze onder koud stromend water en laat ze uitlekken
  • Meng het gehakt met de sojasaus, de vissaus, munt en koriander
  • Rol er balletjes van en druk ze plat
  • Bak ze gaar en goudbruin in een scheutje olie
  • Snijd alle groentjes in reepjes of plakjes
  • Meng alle ingrediënten voor de dressing
  • Roer goed tot de suiker volledig is opgelost
  • Verdeel de rijstnoedels over vier kommetjes
  • Schik er de groentjes en de gehaktburgertjes mooi bovenop
  • Bestrooi met sesamzaadjes en fijngehakte pindanootjes
  • Werk af met blaadjes munt en blaadjes koriander
  • Serveer met de dressing
  • Klaar!

Tips:

  • Geen fan van koriander? Vervang die dan door lente-ui
  • Wil je dit gerecht graag een beetje spicy maken? Voeg dan een half fijngesneden chilipepertje toe aan de dressing

Dit recept uitgeprobeerd? Laat het mij weten via Instagram! @stephanie_bex!